Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor, suspendată. Deca: "E o victorie. Avem o finanţare fără precedent". Cresc salariile pentru debutanţi

Sindicaliştii au anunţat, în urmă cu puţin timp, că suspendă protestele. Sunt măsuri care îndeplinesc aproape tot ceea ce au cerut profesorii încă de la început, inclusiv salarii mai mari pentru debutanţi. Anunţul mult aşteptat a venit printr-un comunicat de presă, dar a fost făcut şi în ultima şedinţă de Guvern cu Nicolae Ciucă premier.

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 13:24

Vezi și

"Am decis la nivelul coalitiei și în deplin consens cu liderii de sindicat ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor, de revenire la clasa a tuturor dascalilor, ne vom ţine de cuvânt prin adoptarea ordonantei de urgență. Una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat, şi alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană", a declarat Nicolae Ciucă.

Sindicaliştii spun că vorbim despre suspendarea grevei. Se va relua greva dacă nu va apărea în Ordonanţa de Urgenţă acea solicitare care prevede 23% din salariul mediu pentru profesorii debutanţi. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a dat asigurări că toate cerinţele dascălilor au fost respectate.

"E o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate e recunoscută din ce în ce mai mult. Astăzi, 12 iunie, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut atât prin legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin. Avem toate elementele de care avem nevoie: avem susţinerea societăţii, avem un pachet nou de legi care aduc reforme importante, avem o finanţare fără precedent. Finanţare care pe lângă investiţiile în infrastructură, care sunt extrem de importante, pune respectul pentru profesori în centrul procesului de a creiona educaţia aşa cum au nevoie copiii ţării. Prima ordonanţă de urgenţă se referă la creşterile salariale, care în medie, sunt peste 25%. Vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi. Vorbim despre o creștere salarială de peste 30% la debutanți, creșterea în medie va fi cu 25%.", a declarat Ligia Deca.

"Tot azi a fost adoptată OUG privind adoptarea de prime pentru personalul didactic auxiliar – 1500 lei net. Și pentru primele vizavi de cariera profesională a personalului nedidactic. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie în acest an și sumele vor fi folosite în anul școlar 2023-2024. Suma va fi acordată anual până în 2027, din fonduri europene. A doua primă, în valoare de 500 lei pe an, similar acordată în fiecare an, în 5 octombrie, de Ziua Educației, până în 2027. Sumele pot fi folosite tot pentru formare profesională. Creșterea salariilor cu 1.300 de lei brut și prime de 2.000 de lei în octombrie", a mai declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor, suspendată. Deca: "E o victorie. Avem o finanţare fără precedent". Cresc salariile pentru debutanţi