Antena Meniu Search
x

Guvernul Cîţu introduce taxa pe ambalaj. Ministrul Mediului a anunţat de când va intra în vigoare

Executivul Cîţu pregăteşte o nouă hotărâre de guvern pentru introducerea unei „taxe pe ambalaj”. Astfel, pentru fiecare sticlă sau doză cumpărată, românii vor avea de plătit câte 50 de bani.

de Monica Palade

la 11.01.2021, 21:43

sedinta de guvern
Guvernul Cîţu introduce taxa pe ambalaj. Ministrul Mediului a anunţat de când va intra în vigoare - Hepta/Mediafax/ Alexandru Dobre

Banii vor putea fi recuperaţi, dacă oamenii vor duce ambalajele la un aparat special de reciclat.

„Aşa cum este gândit acum, în preţul fiecărui produs va fi introdusă garanţia de 50 de bani, care va fi plătită de consumator, acea garanţie ajunge la cel care administrează raftul, la retailer, acesta are un contract cu entitatea care administrează sistemul şi producătorul în momentul în care a vândut produsul către retailer încasează şi el garanţia, plăteşte banii la cel care administrează sistemul. Trebuie să funcţioneze sistemul de colectare”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna la Antena 3.

Cum îşi vor recupera românii banii

„Mergeţi cu PET-ul la o maşinărie în care se introduce acel plastic şi acel plastic are cod de identificare şi elemente de identificare că face parte din sistemul naţional de garantare şi returnare. Pet, sticlă şi aluminiu. În afară de produsele lactate, toate produsele care sunt îmbuteliate în aceste ambalaje până la 3 litri. 50 de bani este în primul an”, a declarat ministrul.

Proiectul a trecut de consultarea publică, iar în acest moment se încorporează observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul, „astfel încât până în 2022 să se faca investiţii în automate, logistica care să recicleze din fiecare cătun”, a mai declarat Tanczos Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Guvernul Cîţu introduce taxa pe ambalaj. Ministrul Mediului a anunţat de când va intra în vigoare