Trei hoţi români au recunoscut furtul a 42.793 de conturi bancare şi o pagubă de 21.000.000 de dolari, în SUA
Trei cetățeni români s-au declarat vinovați de organizarea unei înşelătorii de proporţii fabuloase, în care baguba provocată se ridică la 21 de milioane de dolari. Astfel, Robert Codruţ Dumitrescu, Teodor Laurențiu Costea și Cosmin Draghici au pledat vinovaţi la acuzațiile federale.
Trei cetățeni români s-au declarat vinovați de organizarea unei înşelătorii de proporţii fabuloase, în care baguba provocată se ridică la 21 de milioane de dolari.
Astfel, Robert Codruţ Dumitrescu, Teodor Laurențiu Costea și Cosmin Draghici au pledat vinovaţi la acuzațiile federale de conspirație în vederea comiterii de fraudă și furt de identitate agravată.
Trei români au pledat vinovaţi în SUA pentru un furt fabulos
Robert Codruţ Dumitrescu, Teodor Laurențiu Costea și Cosmin Draghici au orchestrat o înşelătorie de proporţii, prin accesarea ilegală a reţelelor de servere din Statele Unite, folosindu-le să trimită mesaje de tip phishing către mii de victime, obţinând numerele de securitate socială ale victimelor și ale informațiilor despre contul lor bancar.
"Acești inculpați au crezut că dacă se ascund în spatele calculatoarelor din România, pot să-i fure pe cetățenii americani. Prinderea lor a rezultat dintr-un efort neobosit de investigație pentru a-i localiza acești infractori și de a-i aduce în fața justiției americane. Vom continua să ne protejăm cetățenii noștri de criminalii cibernetici, indiferent cât de departe ajunge ancheta", precizează avocatul apărării.
FBI: Aceşti trei români au încercat să se ascundă în umbrele internetului
"Aceşti criminali cibernetici nu s-au putut ascunde în umbrele internetului. indiferent unde se află. FBI nu va lăsa frontierele geografice să oprească tragerea la răspundere a acelor persoane care provoacă pierderi financiare extraordinare cetățenilor S.U.A", a declarat reprezentantul FBI în Atlanta.
Potrivit justice.gov, din octombrie 2011 şi până în februarie 2014, Robert Codruţ Dumitrescu, Teodor Laurențiu Costea și Cosmin Draghici au rulat o dublă înşelătorie în SUA, din România, folosind serverele americane pentru a transmite apeluri telefonice şi mesaje sms (Vishing şi Smishing)
Românii aveau la dispozitie zeci de mii de conturi bancare
"Vishing" este un tip de sistem de phishing care comunică un mesaj de phishing, adică un mesaj care se pretinde a fi dintr-o sursă legitimă, în acest caz băncile victimelor, printr-o înregistrare vocală. "Smishing" este similar cu "vishing", dar comunică un mesaj de phishing prin mesaje text.
Astfel, în momentul arestării lor în România, Dumitrescu deținea 3.278 de conturi financiare, Costea deținea 36.050 de numere de cont, iar Draghici avea 3.465 numere de cont - toate obținute în mod fraudulos prin acest sistem. Numai pe baza acestor cifre, valoarea estimată a pierderilor este de așteptat să depășească 21.000.000 $.
Atacul celor 3, robotizat complet
În cadrul înşelătoriei, cei 3 români au compromis serverele situate în nordul Georgiei și în alte părți și au instalat atât un robot interactiv cu răspuns vocal, cât și software de trimitere e-mail în masă, dar şi programe care inițiau mii de apeluri telefonice și mesaje text către victime, obţinândinformații personale identificabile, cum ar fi numerele contului financiar, PIN-urile și numerele de securitate socială.
Atunci când o victimă primea un apel telefonic, destinatarul era întâmpinat de un mesaj înregistrat în mod fals că ar fi o bancă. Software-ul de răspuns vocal interactiv determina victima să-și introducă datele personale.
Condamnările, în iunie şi iulie 2019
Dumitrescu, Draghici și Costea au fost extrădați din România în Atlanta anul trecut.
Condamnarea este programată pentru Costea la 11 iunie 2019 la ora 14:00, pentru Draghici la 12 iunie 2019 la ora 11:00, iar pentru Dumitrescu la 23 iulie 2019 la ora 14:00, toți urmând să apară în fața judecătorului Thomas W Thrash.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰