Antena Meniu Search
x

Video Îmbulzeală la slujba de Bobotează. Lumea s-a îmbulzit să ia aghiazmă uitând de distanţare

Deşi Boboteaza a venit cu reguli noi de pandemie, tot vechi au rămas obiceiurile. Credincioşii nu au renunţat la tradiţionala îmbulzeală pentru apa sfinţită

de Redactia Observator

la 06.01.2021, 22:52

Vezi și
  • Cluj-Napoca, distanţarea a fost păstrată până în momentul în care s-au împărţit sticlele
  • Mitropolia pregătise 15 mii de sticle cu apă sfinţită. 

La malul mării, oamenii au umplut străzile din oraş în procesiunea spre Portul Tomis, acolo unde au asistat, lipiţi unii de alţii, la slujba de sfinţire a apei.

O mare de oameni, lipiţi unii de alţii, au umplut străzile din Constanţa în drum spre Portul Tomis, acolo unde a avut loc slujba de sfinţire a apei.

Un car tras de boi şi măgari a dus butoaiele cu apă până în port. În zadar, cele câteva patrule de jandarmi şi poliţişti i-au îndemnat pe miile de cerdincioşi să păstreze distanţa. 

În mijlocul mulţimii din Portul Tomis Arhiepiscopul a venit tot fără mască

Nici după slujbă înghesuiala nu a dispărut. Oamenii s-au îmbulzit să prindă cât mai multe sticle cu agheasmă.  Şi în acest an s-a păstrat ritualul aruncării crucilor în mare. Trei bărbați curajoși care s-au aventurat în apa rece  le-au recuperat.   

Şi la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, credincioşii au uitat de distanţare. S-au îmbulzit să fie stropiţi cu apa sfinţită chiar de mâinile Mitopolitului Moldovei.

Unele obiceiuri nu le poate schimba nici măcar pandemia. Familiile de rromi au venit cu portabagajele pline de mâncare pentru a le sfinţi cu agheasma primită. 

În Cluj-Napoca, distanţarea a fost păstrată până în momentul în care s-au împărţit sticlele cu agheasmă. Asta deşi mitropolia pregătise 15 mii de sticle cu apă sfinţită. 

În Capitală, slujba de Bobotează de la Catedrala Patriarhală a fost fără îmbulzeală. Imediat după ceremonia religioasă, credincioşii au fost stropiţi cu agheasmă, iar preoții au împărţit sticlele cu apă sfinţită. 

Patriarh: Noi care ne-am botezat în Hristos, ne-am şi îmbrăcat în Hristos, adică suntem înveşmântaţi în lumina harului adusă de Hristos, în lumina sfinşeniei, în lumia prae Sfintei Treimi. 

Şi la Galaţi, slujba de Bobotează a fost liniştită, iar credincioşii au respectat toate regulile. 

Localnic: Totul s-a schimat şi timpul şi slujbele şi tot, dar noi mergem cu Dumnezeu înainte. Agheasma se lua înainte din acele butoaie mari, acum imbuteliată la sticle. Sfântul Duh e acelaşi. 

Pentru ca lumea să nu se îmbulzească crucea nu a mai fost aruncată în Dunăre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Îmbulzeală la slujba de Bobotează. Lumea s-a îmbulzit să ia aghiazmă uitând de distanţare