Video

Îmbulzeală la slujba de Bobotează. Lumea s-a îmbulzit să ia aghiazmă uitând de distanţare

De Redactia Observator.
Publicat: 06.01.2021, 16:41.
Actualizat: 06.01.2021, 22:52

Deşi Boboteaza a venit cu reguli noi de pandemie, tot vechi au rămas obiceiurile. Credincioşii nu au renunţat la tradiţionala îmbulzeală pentru apa sfinţită

La malul mării, oamenii au umplut străzile din oraş în procesiunea spre Portul Tomis, acolo unde au asistat, lipiţi unii de alţii, la slujba de sfinţire a apei.

O mare de oameni, lipiţi unii de alţii, au umplut străzile din Constanţa în drum spre Portul Tomis, acolo unde a avut loc slujba de sfinţire a apei.

Un car tras de boi şi măgari a dus butoaiele cu apă până în port. În zadar, cele câteva patrule de jandarmi şi poliţişti i-au îndemnat pe miile de cerdincioşi să păstreze distanţa.

În mijlocul mulţimii din Portul Tomis Arhiepiscopul a venit tot fără mască

Nici după slujbă înghesuiala nu a dispărut. Oamenii s-au îmbulzit să prindă cât mai multe sticle cu agheasmă. Şi în acest an s-a păstrat ritualul aruncării crucilor în mare. Trei bărbați curajoși care s-au aventurat în apa rece le-au recuperat.

Şi la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, credincioşii au uitat de distanţare. S-au îmbulzit să fie stropiţi cu apa sfinţită chiar de mâinile Mitopolitului Moldovei.

Unele obiceiuri nu le poate schimba nici măcar pandemia. Familiile de rromi au venit cu portabagajele pline de mâncare pentru a le sfinţi cu agheasma primită.

În Cluj-Napoca, distanţarea a fost păstrată până în momentul în care s-au împărţit sticlele cu agheasmă. Asta deşi mitropolia pregătise 15 mii de sticle cu apă sfinţită.

În Capitală, slujba de Bobotează de la Catedrala Patriarhală a fost fără îmbulzeală. Imediat după ceremonia religioasă, credincioşii au fost stropiţi cu agheasmă, iar preoții au împărţit sticlele cu apă sfinţită.

Patriarh: Noi care ne-am botezat în Hristos, ne-am şi îmbrăcat în Hristos, adică suntem înveşmântaţi în lumina harului adusă de Hristos, în lumina sfinşeniei, în lumia prae Sfintei Treimi.

Şi la Galaţi, slujba de Bobotează a fost liniştită, iar credincioşii au respectat toate regulile.

Localnic: Totul s-a schimat şi timpul şi slujbele şi tot, dar noi mergem cu Dumnezeu înainte. Agheasma se lua înainte din acele butoaie mari, acum imbuteliată la sticle. Sfântul Duh e acelaşi.

Pentru ca lumea să nu se îmbulzească crucea nu a mai fost aruncată în Dunăre.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro