Investiţie de 16 milioane de euro la Alba Iulia. Biblioteca Batthyaneum, veche de peste 200 de ani, va fi restaurată
O bibliotecă cu o vechime de peste 200 de ani, din Alba Iulia, va fi restaurată. Lucrarea, asumată de Ministerul Culturii, are un cost estimat la 16 milioane de euro. Biblioteca, parte a unei foste mănăstiri, face parte din patrimoniul cultural al României. Clădirea găzduieşte peste 50.000 de volume, printre care şi manuscrise rare, scrise cu şase secole în urmă.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- După ce au sfidat România pe teren, kosovarii au lăsat dezastru și în vestiare. Stive de ambalaje murdare și cafea vărsată pe mese
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat sâmbătă că Biblioteca Batthyaneum, o instituție de patrimoniu cultural din Alba Iulia, va beneficia de o restaurare în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.
Biblioteca Batthyaneum, restaurată
Investiția face parte din proiectul național și european "Temelii Culturale", care prevede restaurarea a 14 obiective de patrimoniu. Proiectul a fost posibil datorită unui împrumut de 140 de milioane de euro aprobat recent de Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a transmis Turcan.
Ea a adăugat că Ministerul Culturii a finalizat deja procedura pentru contractul de proiectare necesar consolidării și restaurării Bibliotecii Batthyaneum. În vederea evitării întârzierilor, Institutul Național al Patrimoniului a preluat proiectarea și asistența tehnică prin Programul Național de Restaurare, semnând un contract în valoare de 1,65 milioane de lei, pentru o perioadă de trei ani.
"Suntem bucuroși că finanțarea este deja asigurată și sper din toată inima ca Ministerul Culturii să ducă proiectul cu succes la bun sfârșit", a declarat Raluca Turcan.
Ea a felicitat echipa care a contribuit la acest proiect, inclusiv echipa germană din Trier, care a sprijinit procesul de nominalizare UNESCO, și l-a încurajat pe Cristian Mladin, tânărul director al instituției, să ducă proiectul de restaurare la bun sfârșit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰