România a intrat în recesiune, avertizează un economist: "Preţurile apartamentelor vor deveni iar accesibile"
România a intrat în recesiune economică, avertizează economistul Radu Georgescu. Specialistul spune că toate industriile şi companiile "au profitabilitatea în scădere". Pe de altă parte, Georgescu explică faptul că există şi unele "lucruri bune" în cazul unei recesiuni.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
„Eu studiez majoritatea situaţiilor financiare publicate de firmele listate la bursă. În acest fel, ştiu în ce direcţie se îndreaptă economia. Stiu în ce direcţie trebuie să merg eu, familia mea şi clienţii CFO Network. Trimestrul acesta s-a întâmplat un lucru unic pe bursă. Nu am văzut niciodată aşa ceva. Toate companiile au profitabilitatea în scădere: Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, One, Aquila, Teraplast, Arobs etc.
Toate industriile sunt în scădere: producţie, retail, IT, imobiliare, HoReCa. PIB înseamnă valoarea adăugată generată într-o ţară. Valoarea adăugată generată de o companie se numeşte Profit Brut. Deci PIB-ul este suma Profiturilor Brute dintr-o ţară. Sunt companii pe bursă care au scăderi ale Profitului Brut de peste 20%. Acest lucru arată că Romania a intrat în recesiune economică”, afirmă Radu Georgescu pe pagina sa de Facebook.
Economistul explică şi că există „multe lucruri bune” la un asemenea fenomen economic. Radu Georgescu spune că recesiunea este „un fenomen economic benefic”, care „reglează toate anomaliile economice” întocmai unui „reflux care curăţă apa”. În al doilea rând, continuă economistul, „se sparg toate bulele speculative”, iar preţurile devin iar accesibile.
„La ultima criză financiară au scăzut preţurile la toate activele: apartamente, maşini, acţiuni. Preţurile apartamentelor au scăzut cu peste 50%, iar eu cred că şi de data asta se va întâmpla acelaşi lucru. Preţurile apartamentelor vor deveni iar accesibile pentru oameni”, a punctat Georgescu.
- Noi măriri de pensii pentru 2 milioane de români. Analist: "Lungul şir al măsurilor înainte de alegeri"
- Numărul românilor care au în bancă peste 100.000 euro a crescut cu 20% în ultimul an. Câţi bani au aceştia...
- Planul pentru salvarea economiei UE, prin datorii comune şi investiţii masive, respins imediat de Germania
"Preţurile apartamentelor vor deveni iar accesibile"
În al treilea rând, susţine analistul, într-o recesiune „creşte natalitatea”. „Peste jumătate din colegele mele au intrat în concediu de maternitate. În perioada 2009-2011 parcurile erau pline de bebeluşi. Şi copiii mei s-au născut tot în perioada crizei”, menţionează economistul.
Potrivit acestuia, al patrulea argument în susţinerea efectelor „pozitive” ale unei recesiuni economice este că „cele mai puternice firme se dezvoltă în recesiune”. „La bancă aveam clienţi toate firmele de bricolaj. În 2008, Dedeman nu era în primii 10 jucători din piaţă dacă nu era recesiunea economică, Dedeman nu era compania de acum, Uber nu ar fi existat. În 2007, nimeni nu se gândea că putea să ia un străin în maşină sau să mergi cu un şofer pe care nu îl cunoşti. Airbnb nu ar fi existat. În 2007, nimeni nu se gândea că putea aduce un străin în apartament sau să stea la cineva pe care nu îl cunoaşte. În perioade cu recesiune economică, oamenii îşi schimbă radical modul în care cumpără. Şi ce cumpără. Acest lucru generează noi oportunităţi pentru toate industriile şi creează bunăstare pe termen lung”, explică analistul.
Radu Georgescu este Managing Partner la CFO Network, firma specializată în contabilitate, audit, taxe şi analiza financiară. Radu are experienţă bogată în conducerea departamentelor financiare pentru companii multinaţionale şi antreprenoriale. Este membru în bordul director pentru firme din diverse industrii, fiind responsabil de strategia financiară a acestora.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰