Antena Meniu Search
x

La noapte, ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști: "Mi-au plâns credincioșii" (Video)

ÎPS Teodosie va reface slujba de Înviere și va împărți Lumina de Paști într-o slujbă oficiată marți, la miezul nopții, în Constanța. Clericul i-a rugat pe credincioși să vină cu mască și să păstrăze regulile sanitare.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 26.05.2020, 13:05

La noapte, ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști Vezi și
  • La miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba "începutului pascal" și Sfânta Liturghie.
  • ÎPS Teodosie: "Cei ce au postit aceste trei zile și s-au spovedit, pot să se împărtășească!"

Arhiepiscopul Tomisului a declarat că au fost mulți oameni care i s-au plâns că nu au simțit bucuria Paștilor, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Astfel că, la noapte, ÎPS Teodosie va împărți credincioșilor Lumina din altar primită de Înviere.

Arhiepiscopia susţine că acest lucru este posibil deoarece în 27 mai este Încheierea praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede acelaşi început ca în Noaptea Învierii.

"Nu este nimic nou, doar o rânduială. Doar că am schimbat ora, la cererea multor credincioși, care mi-au plâns și au spus: Am primit Lumină prin delegați, nu am simțit bucuria Paștilor, faceți ceva să recuperăm Paștele! Ziua de miercuri, înainte de Înlălțare, nu e cu cruce roșie.

Această slujbă nu este o noutate, doar că la început, aceeași Lumină pe care am primit-o de Înviere o vom dărui din Altar, spunând: Veniți de luați Lumină! Iar cei ce au postit aceste trei zile și s-au spovedit, pot să se împărtășească. Nu e nimic nou, e totul vechi, doar ora diferă și împărtășirea Luminii. Să ne ajute Dumnezeu să simțim fiorul Luminii Învierii. Hristos a Înviat!", a declarat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat pe credincioșii care vin la slujbă să aibă mască și să păstreze distanța de 2 metri unul față de celălalt.

"În noaptea aceasta, slijba se ține afară, în toate bisericile și mănăstirile. Rog pe credincioși să vină cu mască și să stea la distanță, să păstrăm regulile sanitare. Inclusiv la Sfânta Împărtășanie, să stea la 2 metrila distanță când vin, unul față de celălalt", a mai spus Teodosie.

Patriarhia: Adevărata slujbă de Înviere a avut loc de Paşte

Reprezentanții Patriarhiei s-au dezis de inițiativa lui ÎPS Teodosie și au transmis că este o decizie ”asumată integral doar de ierarh” și ”în virtutea principiului autonomiei”.

BOR a subliniat că ”adevărata slujbă a Învierii” a fost deja oficiată în toate bisericile din țară.

”Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local. Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, a transmis Patriarhia Română în urma anunțului Arhiepiscopiei Tomisului.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » La noapte, ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști: "Mi-au plâns credincioșii" (Video)