Antena Meniu Search
x

ISIS în România! Cum l-au transformat jihadiştii pe Constantin Luigi Boicea în Omar al-Faruq. Tânărul pregătea atacuri teroriste

La un an după ce a şocat o ţară întreagă, devenind primul român acuzat de propagandă în favoarea Statului Islamic, Constantin Luigi Boicea a ajuns din nou la DIICOT, fiind acuzat de această dată că pregătea atacuri teroriste pe teritoriul României.

La un an după ce a şocat o ţară întreagă, devenind primul român acuzat de propagandă în favoarea Statului Islamic, Constantin Luigi Boicea a ajuns din nou la DIICOT, fiind acuzat de această dată că pregătea atacuri teroriste pe teritoriul României.

Transformarea lui Luigi

Toţi cel care îl cunosc l-au descris pe Luigi ca fiind un copil cuminte, liniştit, respectuos. În urmă cu un an, părinţii au observat modificări în comportamentul său, ca urmare a faptului că acesta a aderat la religia iudaică.

Tânărul şi-a luat numele de Omar al-Faruq şi obişnuia să intre pe mai multe forumuri.

Mama acestuia a fost cea care l-a denunţat la DIICOT, speriată de faptul că băiatul devenea agresiv verbal dacă cineva îi ataca religia.

"Era foarte îndoctrinat, foarte violent și agresiv verbal doar dacă îi atacai religia. Așa, era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis: mami, mi-am găsit liniștea acolo, nu beau, nu fumez, nu mă droghez", spunea atunci mama tânărului.

Femeia îşi apăra totuşi copilul spunând că "e doar un copil îndrăgostit de religie și atât" şi că Imamul din Craiova nu trebuia să-l primească. "În primul rând, pentru că e minor, are 17 ani. Am înțeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei n-au treabă. Adică nu știe de ce venea copilul meu vinerea la moschee și cu cine pleca de acolo? Poate sunt alții în spatele moscheii. Copilul meu n-are nicio vină, pentru că era racolat de alții", a declarat mama lui Luigi.

În momentul reţinerii în 2015, DIICOT susţine că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă și a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepți de partea ISIS.

Potrivit anchetatorilor, tânărul și-a arătat "disponibilitatea" pe rețelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care ISIS acționează, pentru a lupta alături de membrii grupării, cât și prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, el s-a interesat de modul în care poate achiziționa arme, model AK, grenade, veste antiglonț și a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

Cu toate acestea, Constantin Luigi Boicea a fost lăsat să plece acasă, procurorii DIICOT luând decizia ca el să fie cercetat în libertate sub control judiciar.

Radicalizarea lui Luigi

În urmă cu două zile, procurorii DIICOT au ajuns din nou la casa lui Luigi din Craiova. Anchetatorii au susţinut de această dată că tânărul pregătea atacuri teroriste pe teritoriul României.

Anchetatorii susţin că Boicea, pe întreaga perioada a controlului judiciar, a încălcat în mod sistematic restricţiile ce i s-au impus, continuând să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi aparţinând organizaţiei teroriste Stat Islamic şi a încercat chiar să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste în satisfacerea dorinţei manifeste de a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism.

Procurororii spun că au date că, din 2015 şi până în prezent, tânărul a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate online de organizaţia teroristă Stat Islamic pe site-uri de profil.

Luigi a parcurs deci un program de radicalizare accelerată, în ultimele luni fiind instruit la fel ca-n taberele ISIS. Pe internet a învăţat să folosească arme de foc şi dispozitive explozive. Anchetatorii spun că individul căuta sprijin financiar pe Internet, pentru a comite un atentat.

Propagandă jihadistă

Anchetatorii au arătat că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor.

Anchetatorii au descins la casa lui şi au ridicat un laptop şi mai multe cartele telefonice.

Aseară, după audieri, Luigi nu a mai ieşit liber. El a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ISIS în România! Cum l-au transformat jihadiştii pe Constantin Luigi Boicea în Omar al-Faruq. Tânărul pregătea atacuri teroriste