Antena Meniu Search
x

Jandarm român, premiat de armata americană cu cea mai înaltă distincţie acordată aliaţilor

A fost de două ori în misiune în Afganistan, unde a ajutat la instruirea poliţiştilor de acolo. Şi, pentru că s-a descurcat foarte bine, armata americană l-a recompensat cu cea mai înaltă distincţie acordată aliaţilor.

De Redactia Observator la 20.02.2020, 11:08
Vezi și
  • Jandarmul român, Cosmin Covaciu, a fost de două ori în misiune în Afganistan
  • Pentru meritele sale, armata americană i-a oferit cea mai înaltă distincţie acordată aliaţilor

A fost de două ori în misiune în Afganistan, unde a ajutat la instruirea poliţiştilor de acolo. Şi, pentru că s-a descurcat foarte bine, armata americană l-a recompensat cu cea mai înaltă distincţie acordată aliaţilor. Vorbim de şeful Detaşamentului de Jandarmi din Dej. Faptele lui Cosmin Covaciu au fost răsplătite şi în ţară.

Cosmin este mândru de distincţia primită de la americani. S-a făcut remarcat în Afganistan, anul trecut, când a mers să-i consilieze pe poliţiştii din ţara măcinată de război.

Cosmin Covaciu: Aveau cursuri destul de invechite, pe care am reusit sa le adaptam. Pe linie de resurse umane aveau probleme. Diverse probleme cu aprovizionarea, cu servitul mesei. Am reusit sa le cream un statut propice pentru dezvoltarea in cariera politiei afgane.

Nu s-a ocupat singur de reformarea poliţiştilor. O întreagă echipă a avut misiunea de a-i instrui, astfel încât să fie gata în orice moment să vină în sprijinul oamenilor.

Nu este prima oară când Cosmin merge în Afganistan. A mai fost şi acum opt ani. Dacă atunci a dus doar dorul părinţilor care îl aşteptau acasă, anul trecut a fost mai dificil. Îl aşteptau în ţară soţia şi copilul de patru ani.

Cosmin Covaciu: A fost un pic ciudat. Când am ajuns acasă, cam aproximativ un minut a stat şi s-a uitat uimită la mine după care mi-a sărit în braţe şi a fost o chestie foarte emoţionantă ca tată.

Când a revenit în România, Cosmin a primit o distincţie şi de la Ministerul Afacerilor Interne.

Mariana Barbu, jandarm: Suntem colegi de peste 10 ani, este unul dintre colegii pe care şi i-ar dori oricine. Ne bucurăm mult din acest motiv pentru realizările sale.

Cosmin lucrează în Jandarmerie din 2007, însă uniforma militară a îmbrăcat-o prima dată la 14 ani, cand s-a înscris la cursurile liceului militar. Încă de la început, a arătat că are calităţi de lider şi, pas cu pas, a trecut prin toate etapele meseriei de jandarm. A ajuns astfel să conducă detaşamentele de jandarmi de la Dej şi Gherla.

Sunt cele mai recente distincţii primite de Maiorul Cosmin Covaciu de la Jandarmeria Cluj. Acesta lucrează la Jandarmerie încă din anul 2007, însă uniforma militară a îmbrăcat-o prima dată la 14 ani, cand s-a înscris la cursurile liceului militar.

Calitatea de lider i-a ieşit în evidenţă încă de la început şi pas cu pas a trecut prin toate etapele meseriei de jandarm, iar mai apoi a ajuns să conducă detaşamentele de jandarmi de la Dej şi Gherla.

A urmat şi prima misiune externă în anul 2012, când a mers în Afganistan pentru a-i instrui pe cei care urmau să reînfiinţeze poliţia acestei ţări măcinate de război. După 6 ani a venit cea de-a doua misiune, din februarie 2019 până în septembrie.

Cosmin Covaciu: Am participat în cadrul misiunii sub egida NATO Resoult Suport în perioada februarie - septembrie 2019, şi am îndeplinit funcţia de consilier al instructorilor, având ca partener afgan un general al poliţiei afgane, care era adjunctul de pregătire al unei instituţii de învăţământ pe care am avut-o în responsabilitate.

Practic, militarii români îi instruiau pe noii poliţişti afgani, dar şi pe instructorii lor de aceeaşi naţionalitate, pentru a fi pregătiţi să intervină la nevoile populaţiei din această ţară.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Jandarm român, premiat de armata americană cu cea mai înaltă distincţie acordată aliaţilor