Antena Meniu Search
x

Joseph Pulitzer, povestea unui hamal transformat într-un jurnalist de excepţie!

În urmă cu 167 de ani se năştea Joseph Pulitzer, unul dintre cei mai celebri jurnalişti din lume! A contribuit la crearea structurii moderne a ziaristicii şi a lăsat moştenire premiile care îi poartă numele

de Diana Juncu

la 10.04.2014, 16:21

S-a născut pe 10 aprilie 1847 în Mako, Ungaria, într-o familie înstărită de evrei-maghiari! După ce familia s-a mutat la Budapesta, Pulitzer va urma cursurile unei școli private. La vârsta de 17 ani a fost găsit inapt pentru serviciul militar în armata austriacă de a servi în legiunea străină. În cele din urmă, însă se înrolează la Hamburg ca militar în armata SUA.

Din militar ajunge absolvent al Facultăţii de Drept!

Ajuns în 1864 în Boston va face parte din regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format în cea mai mare parte din germani, și va lupta de partea Statelor din Nord în Războiul civil american. El vorbea foarte bine germană și franceză, însă mai puțin limba engleză. După o serie de ocupații de ocazie ca hamal, chelner, devine în anul 1867 cetățean american, terminând chiar şi Facultatea de Drept.

Ascensiunea în jurnalism = fonduri pentru soclul Statuii Libertăţii!

În căutare de muncă va ajunge în St. Louis, Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. În 1873, când a plecat de la redacția ziarului, Pulitzer era deja editor și partener în proprietatea ziarului.

O perioadă va fi corespondent la ziarul „New York Sun”. În 1883, va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului și care, sub conducerea lui, devine unul dintre cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

În ziar apar articole senzaționale, concepute briliant, reportaje despre corupția regimului sau alte afaceri dubioase. Printr-o propagandă reușită, Pulitzer va obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății.

Succesul îi aduce şi mulţi duşmani!

În lupta de concurență, redacțiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei la vârsta de 43 de ani, aproape orb. Totuși el va controla mai departe redacția ziarului, cu care comuncă sub o formă codificată. În anul 1895 va apărea tiparul colorat, prima imagine tipărită color va fi un băiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.

În anii următori, Pulitzer se distanțează de stilul de a redacta articole senzaționale și necruțătoare, ceea ce îi va produce probleme financiare. În anul 1909, ziarul va dezvălui scandalul în legătura corupția regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, fiind astfel acuzat pentru defăimare de către preşedinte și de financiarul J. P. Morgan. Procesul a fost câștigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertății presei. Din punct de vedere politic, jurnalistul era republican, iar în 1885 el va face parte din camera reprezentanților.

O şcoală de jurnalism, ultima dorinţă înainte de moarte...

În anul 1892, Pulitzer donează bani pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată, motiv pentru care a lăsat prin testament suma de două milioane de dolari pentru fondarea „School of Journalism“, dar  și a unui premiu jurnalistic.

Abia în anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată facultatea de jurnalistică „Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer.

Astăzi, nu putem decât să îi mulţumim pentru rolul enorm pe care l-a avut în crearea structurii moderne a ziarului!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Joseph Pulitzer, povestea unui hamal transformat într-un jurnalist de excepţie!