Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie

Preşedintele Klaus Iohannis se află în Belgia, acolo unde participă la reuniunea Consiliul European, pe agenda căruia se află teme privind migraţia, securitatea internă şi externă a Uniunii, probleme economice, precum şi Brexit şi relaţia cu NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis se află în Belgia, acolo unde participă la reuniunea Consiliul European, pe agenda căruia se află teme privind migraţia, securitatea internă şi externă a Uniunii, probleme economice, precum şi Brexit şi relaţia cu NATO.

Iohannis a declarat, la sosirea la Bruxelles, că discuţiile cu privire la modul de acordare a ajutoarelor sociale pentru lucrătorii străini, în contextul Brexit, trebuie purtate cu mare grijă. 

Întrebat care este poziţia României faţă de propunerea Comisiei Europene pentru regândirea modului de acordare a ajutoarelor sociale pentru lucrătorii detaşaţi, şeful statului a spus că această propunere "derivă din discuţiile care s-au purtat înainte de Brexit"

"Trebuie să înţelegem cum s-a ajuns la această propunere. Ea, de fapt, derivă din discuţiile care s-au purtat înainte de Brexit, când toată lumea a încercat să găsească o formă flexibilă de abordare pentru a putea să prevenim Brexitul. Nu s-a reuşit, dar discuţiile au avut loc şi iată că duc la rezultate pentru ţările din partea mai vestică a continentului. Reprezintă oarecum abordări foarte politice. Pentru noi reprezintă discuţii care trebuie purtate cu mare grijă, fiindcă nu avem absolut niciun interes şi nu avem de gând să ajungem în situaţii în care cetăţenii noştri vor fi defavorizaţi", a explicat Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Înainte de a pleca în Belgia, preşedintele a declarat că în cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre", se arată în comunicatul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Theresa May dorește o ieșire „pe cât posibil de calmă” din UE

Premierul britanic Theresa May a declarat, la sosirea în Belgia, că Marea Britanie dorește o ieșire din Uniunea Europeană care să se desfășoare fără piedici, „pe cât posibil de calm și ordonat”.

„Vom părăsi UE. Dorim ca acesta să fie un proces pe cât posibil de calm și de ordonat. Nu este doar interesul nostru, este și cel al restului Europei”, a declarat May.

Potrivit unor surse europene, citate de AFP, cele 27 de state ale UE ar urma să convină joi seara asupra unui text ce pledează pentru „începerea cât mai repede posibil a negocierilor” cu Londra, imediat ce va fi demarat în mod oficial procesul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, prin activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

În document ar urma să fie subliniat că ele vor fi „gata să negocieze” imediat ce vor primi notificarea promisă de guvernul conservator condus de Theresa May, în următoarele trei luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie