Klaus Iohannis va găzdui Summitul Formatului București, împreună cu Președintele Poloniei, pe 10 mai. Secretarul NATO, printre participanți

De Daniel Murărescu.
Publicat: 04.05.2021, 13:41.
Actualizat: 04.05.2021, 13:50

Klaus Iohannis va găzdui, luni, 10 mai 2021, împreună cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Summitul Formatului București (B9), anunță Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis

Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta (arhivă)

"Evenimentul este organizat la inițiativa Președintelui României și se va desfășura cu prezența la București a Președintelui Republicii Polone și cu participarea prin videoconferință a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg", a transmis Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Citește și:

"Dialogul și cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităților acestora de apărare, precum și sporirea rezilienței NATO, a aliaților și partenerilor în fața provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanții la reuniunea de vârf", a anunțat Administrația Prezidențială.

În ce context are loc Formatul București

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, se arată în comunicat.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varșovia (8 iunie 2018) și Košice (28 februarie 2019).

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.