Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate

Klaus Iohannis a susţinut prima conferinţă din acest an şi şi-a exprimat încrederea că 2021 va fi anul întoarcerii la normalitate.

de Monica Palade

la 12.01.2021, 20:47

Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate - Hepta

Totodată şeful statului susţine că vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate. 

Iată principalele declaraţii: 

"Este prima dată când ne reîntâlnim după sărbători şi vă transmit dumneavoastră celor prezenţi aici şi tuturor românilor multă sănătate şi speranţa că anul 2021 va fi anul revenirii la o viaţă normală. 

Ne aflăm aşadar la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României. 

În mare măsură de modul în care vom reuşi să accelerăm anumite schimbări în perioada imediat următoare, va depinde eficienţa guvernării pe întregul mandat pe patru ani.

Avem două direcţii majore, pe de o parte trebuie să stopăm pandemia şi aceasta ţine de reu;ita campaniei de vaccinare care este în plină desfăşurare. Pe de altă parte, trebuie să repornim în forţă toate sectoarele economice şi să începem reformele promise. 

Aceste două direcţii majore sunt de fapt profund interconectate, pentru că succesul vaccinării populaţiei este cel care va genera într-o formă, în foarte mare măsură, capacitatea de a relua toate activităţile economice şi sociale grav afectate în aceste luni.

Viziunea noastră, a mea şi a echipei guvernamentale, este de a asigura România acces semnificativ la fondurile europene şi un buget centrat pe investiţii, pe dezvoltarea infrastructurii şi pe sprijinirea mediului de afaceri. 

Cu aceste resurse, vom crea premisele unei creşteri economice reale şi sustenabile pentru următorii ani, care să asigure finanţarea marilor sisteme, care au nevoie de reformare, precum educaţia şi sănătatea. 

De altfel, proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. 

Le-am spus-o şi în cadrul întâlnirilor noastre şi o spun şi acum public : reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reaşezări a societăţii româneşti.

Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximul este nevoie  să punem capăt epidemiei de Covid-19. După un an extrem de dificil, marcat de nenumărate sacrifcii, un an în care mulţi oameni s-au luptat cu această boală şi, din păcate, prea mulţi au pierdut această luptă. 

Iată 2021 ne oferă motive reale de speranţă. Vaccinurile  împotriva COVID-19 reprezintă încununarea eforturilor oamenilor de ştiinţă şi o confirmare a progreselor uriaşe realizate în această veritabilă cursă contracronometru cu un virus nou, extrem de contagios şi deopotrivă letal.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an.De succesul campaniei de vaccinare depinde în egală măsură relansarea economică a României şi evitarea unei crize profunde ale căror efecte pot lăsa urme adânci şi în societate, educaţie şi economie.

De succesul campaniei de vaccinare ține și relansarea economiei României. Este esențial ca această campanie să reușească astfel încât să putem obține imunizarea la nivel național.

Toate eforturile trebuie să fie îndreptate către realizarea cu prioritate a acestui obiectiv. Le solicit tuturor să dea dovadă de implicare și colaborare loială.

Măsurile de protecție rămân până atunci imperative pentru că virusul se răspândește în continuare în comunitate. Suntem încă departe de o incidență a cazurilor care să permită relaxarea restricțiilor".

Schimbarea directorilor de şcoli

Este vorba despre o acțiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educației. Unele mandate s-au prelungit, alții au primit mandate de scurtă durată până la organizarea concursului. Cred că vom putea să vorbim de o Românie normală abia după ce scăpăm de această pandemie, organizăm concursuri cum scrie la carte pentru toate aceste posturi. Ceea ce s-a facut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală. Bănuiesc că prim vară vom avea primul val de concursuri și atunci voi urmări cum se respectă principiul meritocrației.

Despre situația lui Costel Alexe, anchetat de DNA

Eu cred că această discuție trebuie să aibă loc demult. Eu am spus mereu că persoane urmărite penal sau penali nu au ce căuta în funcții publice. Dacă dl Alexe va fi cercetat penal, atunci, cu siguranță, m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le dețină, până când se clarifică aceste aspecte.

Klaus Iohannis se vaccinează public, pe 15 ianuarie

Preşedintele României a anunţat că se vaccinează public, vineri, în data de 15 ianuarie, odată cu începerea celei de-a doua etape de vaccinare anti-Covid.

În România niciun lider politic nu s-a vaccinat până acum. Dacă prin decizia de a nu se vaccina în prima etapă nu a sporit neîncrederea populației: Nu cred că s-a produs nicio neîncredere, dimpotrivă. Decizia a fost să fie vaccinat în prima etapă tot personalul medical. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Ar fi fost, probabil, mesajul greșit. Vineri, în 15 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea a presonalului din învățământ, a persanelor de peste 65 de ani, dar și a personalului din Administrația prezidențială. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie.

Repornirea României

 

S-a dovedit că măsurile luate de Guvern anul trecut au fost cele corecte. E evident că avem nevoie de o reponire în forță, asta însemnând să avem o campanie de vaccinare de succes, ca toată lumea să poată să meargă la serviciu, toate firmele să-și poate reporni activitatea. Contăm și pe sume importante din fonduri europene care vor sprijini și sectorul privat și cel public. Un întreg complex de factori este necesar pentru repornirea economiei și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire.

Este campania de vaccinare un succes

 

Dacă până acum campania de vaccinare este un succes: Campania de vaccinare, până acum este un succes, chiar dacă unii încearcă să diminueze acest succes. La nivel european, gradul de vaccinare de la noi ne situează pe locul 8, ceea ce nu este rău deloc.

Crearea unui certificat de vaccinare

Nu este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie folosit pentru motiove medicale. Sunt date importante pentru medicul de familie. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.

Promovarea campaniei de vaccinare

 

Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie de promovare, dar cred că motoarele necesită foarte multă turare. În afară de această campanie care trebuie să vină cu argumente pentru români, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Majoritatea cadrelor medicale s-au vaccinat și cu siguranță, pe măsură ce campania continuă, mai mulți se vor vaccina. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este organizată de statul român pentru toți cetățenii. Cu siguranță, oamenii se vor convinge că asta este soluția și se vor vaccina.

Despre disputele din interiorul coaliției de vaccinare

Ceea ce numiți dispute, după părearea mea nu sunt dispute, sunt discuții în coaliție. Nu e ca la armată, unul comandă și toți execută. Din discuțiile cristalizează soluțiile. Este absolut normal să exite opinii diferite și este rolul conducerii coaliției să negocieze aceste divergențe. Nu există niciun motiv să credem că oamenii se ceartă. Până acum, de fiecare dată s-a ajuns la o concluzie. Ei pornesc fiecare de la punctul prorpiu, negociază și se găsește o soluție.

Restricţia de ciculaţie pe timpul nopţii

Am discutat cu noii guvernanți. Am ajuns la concluzia că în acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare. În consecință, astăzi Guvernul a prelungit starea de alertă lăsând în continuare restricțiile. Trebuie să observăm că lucrurile ar putea să meargă mult mai bine. Sărbătorile ne-au adus un număr încă important de noi infectări și până când nu se reduce, nu se va putea renunța la restricții. Avem campania de vaccinare, dar ea se va finaliza abia prin vară. În același timp, pandemia nu a plecat dintre noi și este obligatoriu să respectăm în continuare toate restricțiile. Putem să învingem pandemia dacă respectăm restricțiile și ne vaccinăm.

Noua administraţie SUA

Democrația americană este foarte solidă. Este trist ce s-a întâmplat la Capitoliu. Noua administrație își va prelua atribuțiile și eu sunt hotărât să mă implic pentru consolidarea parteneriatului strategic. Avem nevoie de contacte politice foarte bune, de colaborarea pe securitate și NATO și în plan economic. Pentru asta mă voi implica și eu, și noul Guvern.

Modificare legii de organizare judiciară

 

A fost o situație excepțională creată de PSD. Practic, în ultimele luni de mandat, Parlamentul nu a mai funcționat și Parlamentul care trebuia să modifice această lege nu a făcut-o. Cineva trebuia să o facă. Atunci, după foarte multe discuții și analize, Guvernul a adoptat această OUG, după părerea mea, în mod corect. Acum, cu un nou Parlament care știe care este miza, că trebuie reparate legile justiției, nu vor mai exista astfel de excepții.

Încrederea în justiţie

 

Dacă încrederea sa în justiție rămâne neștirbită: Mesajul meu este foarte simplu. Încrederea mea în justiția română este nezdruncinată. Sunt la fel de nemulțumit la fel ca mulți români care așteaptă să se facă dreptate.

Despre rudele victimelor Revoluţiei

Eu pot să mă implic în sensul în care voi solicita public să se rezolve aceste dosare și sunt convins că se vor rezolva.

Îngheţarea salariilor bugetarilor

Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi restricţii să încheiem această pandemie. Însă trebuie să fim conştienţi că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puţini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenţie, lefuri bugetare, până nu ieşim din criza economică”, a declarat șeful statului la prima conferință de presă pe care a susținut-o de la începutul anului. 

Iohannis a mai precizat că salariile vor fi din nou majorate după ce România va ieși din criza economică, cel mai probabil anul acesta.

”Că sunt mulţi nemulţumiţi şi asta pot să înţeleg, oamenii s-au aşteptat ca salariile să revină la normalitate, însă salariile şi pensiile vor putea să crească iarăşi cum ieşim din criza economică şi eu sunt convins că în acest an vom ieşi din criza economică. Sunt bani de pensii. Pensiile în vigoare aşa rămân, crescute

Starea de alertă, prelungită în România cu încă 30 de zile. Reguli şi măsuri anunţate de CNSU

Declaraţia lui Klaus Iohannis a venit la scurt timp după ce starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile. Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, începând de miercuri, 13 ianuarie.

CNSU a adoptat în ședința de luni hotărârea numărul 3, prin care propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până acum

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate