Antena Meniu Search
x

Scandalul citricelor periculoase: Lămâile şi portocalele se vând în magazine cu un nou avertisment

Apar primele măsuri, după scandalul citricelor tratate cu pesticide periculoase! Lămâile şi portocalele se vând acum cu un avertisment.

Vezi și

Apar primele măsuri, după scandalul citricelor tratate cu pesticide periculoase! Lămâile şi portocalele se vând acum cu un avertisment: atenţie, coaja nu este recomandată consumului uman.

"Coaja nu este recomandată pentru consum", nici măcar spălată. Sau " Citricele comercializate vrac pot fi tratate chimic", sunt mesaje pe care marile magazine le expun acum la vedere. Dar mulţi consumatori încă le ignoră. 

Totuşi, medicii avertizează. Thiabendazol - imazalil, pesticidele cu care sunt stropite citricele, pot ataca ficatul sau stomacul. 

Cristian Mărgărit, specialist în nutriţie:

Se poate merge de la tulburări hormonale până la boli grave cum ar fi cancerul, dar asta la cantităţi mari. Trebuie să evităm contactul sau al substanţelor de pe coajă cu alimentele.

În urmă cu o lună, ANPC a retras din magazinele din toată ţara sute de kilograme de porcocale, grapefruit şi lămâi. Fructele erau tratate, fără ştirea consumatorilor. 

Paul Anghel, director ANPC:

Le-am recomandat ca la loc vizibil, la loc de comercializare să fie informat consumatorul asupra faptului că acest produs, coaja acelui produs, nu este destinată consumului uman. 

Produsele bio reprezintă o alternativă în acest sens. De exemplu, o lămâie tratată, a cărei coajă nu este recomandată pentru consum, costă 93 de bani, pe când una bio din care nu pierdeţi nimic şi este naturală costă 1 leu şi 60 de bani. 

Medicii recomandă spălarea fructelor înainte de a le mânca, dar mai ales evitarea consumului de coajă rasă de lămâie sau de portocală în ceaiuri sau prăjituri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Scandalul citricelor periculoase: Lămâile şi portocalele se vând în magazine cu un nou avertisment