Antena Meniu Search
x

Video Lămpile UV, folosite în saloanele de manichiură, pot modifica ADN-ul: "Pot fi periculoase dacă expunerea e mai lungă de 10 minute pentru fiecare mână"

Frumuseţe până în vârful unghiilor, cu orice risc. Lampa folosită în saloane pentru a usca lacul de pe unghii pentru manichiurile cu gel sau semipermanente ar putea fi periculoasă. Specialiştii spun că expunerea repetată la razele UV poate duce la boli letale, iar utilizarea timp îndelungat a lămpilor poate chiar modifica ADN-ul.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 22.01.2023, 08:14

Vezi și

Riscurile asupra sănătăţii nu sunt chiar cât negru sub unghie atunci când vine vorba de o manichiură perfectă. Aproape 6 din 10 femei îşi fac manichiura cu ojă semipermanentă sau cu gel arată datele unui studiu recent. Pentru aceste tipuri de manichiură se foloseşte lampa UV, iar astfel doamnele şi domnişoarele îşi expun mâinile la razele UV timp de 10 minute în medie.

În România, sunt peste 10.000 de saloane de înfrumuseţare

Un studiu recent de la University of California San Diego arată că expunerea la o sesiune de 20 de minute în lămpile pentru manichiură care emit raze UV omoară 20 - 30% din celule. Repetarea ciclului de trei ori a provocat moartea a până la 70% din celulele expuse. "O piele hidratată are o imunitate foarte bună, să folosească cremă cu spf de câte ori ies din casă. Să ştiţi că există mănuşi speciale pt manichiură care lasă liber vârful degetelor", a declarat Olga Simionescu, dermatolog.

Lămpile de manichiură, solarul şi statul la soare fără o protecţie prealabilă pot duce chiar la cancer de piele. Iar, în situaţii extreme, se ajunge chiar şi la modificarea ADN-ului. "În ceea ce priveşte lămpile folosite de saloanele de înfrumuseţare, acestea pot fi periculoase dacă repetăm de f multe ori acest proces şi dacă expunerea la radiaţii ultraviolete este mai lungă de 10 minute pentru fiecare mână", a declarat Andreea Catană, genetician.

Pentru ca preţul frumuseţii să nu fie atât de mare, saloanele de manichiură caută soluţii. În România, sunt peste 10.000 de saloane de înfrumuseţare, potrivit statisticilor. Majoritatea includ servicii care folosesc razele UV.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Lămpile UV, folosite în saloanele de manichiură, pot modifica ADN-ul: "Pot fi periculoase dacă expunerea e mai lungă de 10 minute pentru fiecare mână"