Foto

De ce a fost exclus laserul de la Măgurele din proiectul european de cercetare ELI-ERIC. Reacția Ministrului Cercetării

De Redactia Observator.
Publicat: 06.05.2021, 15:35.
Actualizat: 06.05.2021, 15:57

Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional.

Laserul de la Măgurele

Laserul de la Măgurele

Mediafax Foto / Marian Ilie via Hepta

România a fost oficial exclusă din consorţiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria şi Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanţare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorţiu fără laserul de la Măgurele şi sistemul de fascicul gamma, cel mai mare şi mai important pilon din cadrul întregului proiect, relatează edupedu.ro.

Comunicatul publicat de conducerea proiectului pe eli-laser.eu anunţă că ţara noastră se poate alătura ulterior consorţiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta. În acest caz, facilităţile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines din Dolní Břežany (Republica Cehă) şi ELI-ALPS din Szeged, Ungaria.

Acestea sunt primele laboratoare ştiinţifice la scară largă construite în noi state membre UE, cu un cost de 300 de milioane de euro fiecare, în ultimii şase ani, fiind utilizate fonduri europene structurale. Deja angajează 600 de cercetători, ingineri şi personal de suport, din ţările gazdă şi din străinătate.

”Există şi o a treia facilitate ELI, în Romania, în apropierea capitalei, Bucureşti. Laboratorul ELI-NP, cu activitate de pionierat în domeniul fotonicii nucleare angajează sute de cercetători şi absolvenţi. Este aşteptată să se alături celorlalte două laboratoare ELI în nou formata organizaţie internaţională”, se arată în comunicatul conducerii proiectului.

Laserul de la Măgurele, pe lista obiectivelor speciale de interes naţional

În 27 mai 2020, laserul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a fost inclus de Guvern pe lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

"Având în vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat că Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnică şi funcţională, laserul fiind în parametrii proiectaţi, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul ştiinţific, tehnic şi logistic pentru cooperări internaţionale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte", precizează ministerul.

La această dată, România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. În cadrul acesteia, au fost recepţionate şi sunt date în exploatare: clădirile speciale şi sistemul geotermal care asigură condiţiile de mediu necesare funcţionării aparaturii ştiinţifice, sistemul de lasere de mare putere cu două braţe de 10 PW, două braţe de 1 PW, două braţe de 100 TW, laboratorul de ţinte pentru interacţia laser cu materia, laboratorul optic, precum şi toate ansamblurile experimentale prevăzute de proiectele tehnice ale experimentelor, aprobate de Comitetul Ştiinţific Internaţional al ELI-NP.

"Pe lângă confirmarea funcţionalităţii şi livrarea parametrilor proiectaţi pentru Sistemul Laser de Mare Putere, au fost realizate şi primele experimente cu acesta la braţele de putere mai mică, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Este absolut necesară susţinerea operării acestui sistem pentru demararea experimentelor preconizate în această perioadă, având în vedere că până la şfârşitul anului 2020, urmează să fie montate şi camerele de interacţie necesare operării laserului la puterea maximă", mai arată Ministerul Educaţiei si Cercetării.

Cum a reacționat ministrul Cercetării, Ciprian Teleman

Ministrul Cercetării Ciprian Teleman afirmă, după ce laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure, că printr-o decizie din februarie, România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice, dând însă asigurări că echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi şi că ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat.

”Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni. Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deşi România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, precizează ministrul într-o postare pe Facebook.

El precizează că, până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare şi dezvoltare.

”Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, MAE, MCID şi IFIN HH. Opţiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorţiului, în acelaşi timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunităţii ştiinţifice din întreaga lume”, explică Ciprian Teleman.

Ministrul Cercetării dă asigurări că autorităţile de la Bucureşti menţin deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi, atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ. ”ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat”, dă el asigurări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Bucătarul Mihai Csillag, fost concurent la Chefi la Cuţite, e de negăsit de 3 luni. "Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă"
1
Eveniment • ieri la 19:50

Un tânăr bucătar, care a participat la Chefi la cuţite, este dat dispărut de mai bine de 3 luni. De el nu mai ştiu nimic nici familia, nici prietenii. Iar pentru că ancheta poliţiei bate pasul pe loc, mama disperată cere ajutor pe Facebook. Abia astăzi, după ce reporterii Observator au întrebat de caz, anchetatorii au sunat persoana cu care ar fi vorbit ultima dată la telefon. 

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 19 iunie 2021. Fecioarele au nevoie de mai multe momente de relaxare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro