Antena Meniu Search
x

Marea Britanie: Laburiștii își vor alege un nou lider pe 12 septembrie

Partidul Laburist din Marea Britanie își va alege un nou lider, succesor al lui Ed Miliband, pe 12 septembrie, au anunțat laburiștii miercuri, la șase zile după înfrângerea la alegerile legislative

Partidul Laburist din Marea Britanie își va alege un nou lider, succesor al lui Ed Miliband, pe 12 septembrie, au anunțat laburiștii miercuri, la șase zile după înfrângerea la alegerile legislative

Candidații vor avea termen până la 15 iunie pentru a intra în competiție, a precizat Comitetul executiv național al partidului.

Până în prezent, s-au anunțat patru pretendenți: Chuka Umunna, 36 de ani, pe care mulți îl consideră un "Barack Obama britanic", Liz Kendall, 43 de ani, Andy Burnham, 45 de ani, care și-a anunțat candidatura la scurt timp după anunțul făcut de conducerea partidului, și Yvette Cooper, o fostă ministră a bugetului, în vârstă de 46 de ani.

Circulă însă și numele altor posibili candidați, cum ar fi cel al lui Tristram Hunt.

Alegerile vor avea loc cu 15 zile înainte de congresul anual al partidului, care speră să întoarcă pagina erei Miliband după patru luni de analiză.

"Partidul Laburist a suferit o grea înfrângere cu prilejul acestor alegeri și avem nevoie de o dezbatere onestă și deschisă în săptămânile care urmează pentru a stabili cea mai bună modalitate de a merge înainte", a subliniat liderul adjunct al partidului, Harriet Harman. Ea gestionează treburile curente până la 12 septembrie, înainte de a lăsa, locul la rândul său, unui nou număr doi.

Ed Miliband a demisionat vineri de la conducerea laburiștilor, imediat după ce a fost cunoscută amploarea dezastrului electoral.

Partidul Laburist a obținut cu 99 de mandate mai puțin decât conservatorii premierului David Cameron care a reușit, spre surpriza generală, să își asigure majoritatea absolută în Camera Comunelor și să formeze un guvern 100% tory.

Ed Miliband a preluat conducerea laburiștilor în septembrie 2010 după o luptă fratricidă cu fratele său David. Sub conducerea sa, partidul a virat spre stânga, fapt ce i-a atras critici violente în ultimele zile, în special din partea apropiaților fostului premier Tony Blair.

Liderul laburiștilor va fi ales de membrii partidului care vor dispune fiecare de un vot, potrivit unei reforme adoptate anul trecut. Harriet Harman a subliniat că "peste 30.000 de noi militanți s-au alăturat partidului în ultimele zile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Marea Britanie: Laburiștii își vor alege un nou lider pe 12 septembrie