Margarina, consumată de tot mai puțini români
Cândva nelipsită din sandvişurile românilor, margarina pierde teren în faţa untului! Iar asta se vede şi în cifre. Doar în ultimii trei ani, atât producţia cât şi importurile de margarină au scăzut cu aproape 20 de procente.
Cândva nelipsită din sandvişurile românilor, margarina pierde teren în faţa untului! Iar asta se vede şi în cifre. Doar în ultimii trei ani, atât producţia cât şi importurile de margarină au scăzut cu aproape 20 de procente. Doar patiserii nu au renunţat la ea. Este de patru ori mai ieftina decât untul.
Cert este că românii se opresc tot mai rar la raftul cu margarină. Prin urmare, producţia s-a redus cu 18% în ultimii trei ani.
De la peste 66.000 de tone în 2016, la 54.000 de tone în 2018. Şi importurile de margarină au scăzut, pe măsură ce românii au renunţat la ea în favoarea untului.
Chiar dacă românii au început să scoată margarina de pe lista de cumpărturi, industria alimentară continuă s-o folosească, mai ales în produsele de patiserie. Explicaţia e simplă: margarina este chiar şi de trei ori mai ieftină decât untul.
Margarina are o istorie de peste 150 de ani, de când Napoleon al III-lea le-a cerut chimiştilor să inventeze un înlocuitor mai ieftin al untului, pentru a hrăni armata şi populaţia săracă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰