Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile românilor prinşi în bombardamentele din Israel. Au povestit din buncăre coşmarul atacurilor: "Când sună sirena avem un minut să ne adăpostim"

Românii din Israel trăiesc de două zile în foc şi groază. Povestesc în exclusivitate pentru Observator coşmarul ultimelor două zile de bombardamente chiar din buncărele în care s-au adăpostit. În ciuda apelurilor comunităţii internaţionale la calm, palestinienii şi israelienii sunt la un pas de război total.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 12.05.2021, 19:45

Vezi și

În Israel se aude din nou sunetul războiului. Sirenele acoperă în răstimpuri zgomotul asurzitor al exploziilor. Din Ierusalim până în Tel Aviv şi oraşele din sud, Israelul trece prin foc şi groază. Baricadaţi în case sau în buncărele publice, românii din ţara sfântă trăiesc, de două zile, în plin coşmar.

Tatiana, româncă din Tel Aviv: Ploaie de rachete peste Tel Aviv.

Dragoş Nelersa, jurnalist român din Tel Aviv: Sigur că ne este frică. Sigur că ne este frică!

Dragoş locuieşte în Tel Aviv - epicentrul luptelor de noaptea trecută. Nu a mai trăit un atac de asemenea amploare din 2014.

Dragoş Nelersa, jurnalist român din Tel Aviv: Au început să sune sirenele. Am fugit în grabă acasă. Am mers în camera protejată. Şi am stat acolo până a încetat alarma. În cazul în care sună alarma, avem un minut să intrăm în această cameră, să tragem repede acest oblon greu de fier şi stăm aici până se opreşte alarma.

Peste 1.000 de rachete au fost lansate numai de Jihadul Islamic, a doua cea mai mare grupare armată palestiniană din Fâşia Gaza, după Hamas. 8 din 10 au fost neutralizate de sistemul antirachetă al Israelului.

Iron Dome este un dispozitiv sofisticat care detectează şi urmăreşte obiectivele periculoase lansate din Fâşia Gaza. Apoi trimite rachete care să le distrugă în aer. În momentul impactului, explozia se vede ca o lumină pe cer.

David Saranga, Ambasadorul Israelului în România: Este un aparat foarte bun pe care Israelul l-a dezvoltat. Dar când vorbim de 130 de rachete lansate în 10 minute, niciun aparat nu poate opri acest baraj, această ploaie de rachete.

Teroare în Fâşia Gaza: 50 de morţi, sute de răniţi

Răspunsul armatei israeliene a fost pe măsură. Mai multe clădiri care adăposteau sedii Hamas au fost bombardate, şi mulţi dintre liderii grupării teroriste - eliminaţi. Este cel mai intens schimb de focuri din ultimii 7 ani.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Vom creşte forţa atacurilor şi frecvenţa lor!

Niciuna dintre tabere nu vrea să cedeze. Iar în mijlocul iadului, sunt prinse victimele colaterale. Cu aviaţia israeliană deasupra capului, este imposibil să găseşti refugiu. Sunt deja peste 50 de morţi şi sute de răniţi în Fîşia Gaza.

Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt ONU: Escaladarea tensiunilor trebuie să înceteze imediat!

În Lod, în centrul Israelului, a fost decretată stare de urgenţă după lupte de stradă între comunitatea arabă şi cea evreiască. În Ierusalim, sirenele au sunat ieri pentru prima dată în ultimii 7 ani. 

Oliwer, român din Ierusalim: Ierusalimul este închis total. Sincer îmi este frică pentru copii.

Misiunile diplomatice ale României in Israel nu au primit solicitări de asistenţă consulară. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situaţia şi este pregătit să acorde ajutor românilor în caz de nevoie. Cei care plănuiau vacanţe în Israel, începând cu 23 mai când se deschideau graniţele ţării, sunt sfătuiţi să mai aştepte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Mărturiile românilor prinşi în bombardamentele din Israel. Au povestit din buncăre coşmarul atacurilor: "Când sună sirena avem un minut să ne adăpostim"