Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Măsurile pregătite de Guvern pentru evitarea unui blackout. Cum vrea Ciolacu să salveze un sistem în care nu s-a investit 30 de ani

Cu sute de pene de curent în timpul valului de caniculă și un sistem energetic sub presiune, premierul Marcel Ciolacu îi cheamă la raport pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dar și pe producători și distribuitori. Comandamentul de energie s-a întrunit în această dimineaţă pentru a găsi soluţii. 

de Florentina Lazăr

la 19.07.2024 , 13:54

Guvernul şi-ar dori să redeschidă minele de cărbune, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că va renegocia la Comisia Europeană termenele pentru decarbonizare, adică închiderea acestor mine de cărbune şi ne-a dori să amânăm această măsură măcar pentru un an pentru că în acest moment nu ne permitem să le închidem.

Ce măsuri a pregătit Guvernul pentru asigurarea energiei

Pe de altă parte premierul a cerut în această şedinţă de urgenţă noi capacităţi de producţie în ţara noastră, pentru că în ultimele zile caniculare deja am avut astfel de capacităţi de producţie la complexul energetic Oltenia, dar şi Valea Jiului, şi de altfel tragem de fiecare megawat pentru că în ultimii 30 de ani nu s-au făct investiţii în sistemul energetic naţional. A fost de altfel o altă temă de discuţie în cadrul acestei şedinţe pentru că distributorii au cerut investiţii. 10 miliarde de euro ar putea fi investiţi în următorii 5 ani în sistemul energetic naţional, însă în această vară, pentru că n vor aştepta şi alte perioade caniculare ar trebui luate măsuri imediate, iar premierul spune că se lucrează la un astfel de plan pentru măsuri pe termen scurt şi mediu.

Vezi și

Ca măsuri imediate, se arată în comunicatul Guvernului, s-au stabilit, între altele, creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, şi identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele. Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă. La reuniune s-a mai decis ca operatorii de distribuţie să publice şi actualizeze constant pe website-urile proprii localităţile/zonele afectate de avarii, precum şi durata estimată pentru remediere.

Pe de altă parte, autorităţile ne-au recomandat să reducem consumul de energie electrică seara şi să păstrăm o temperatură de 25 de grade la aparatul de aer condiţionat.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Măsurile pregătite de Guvern pentru evitarea unui blackout. Cum vrea Ciolacu să salveze un sistem în care nu s-a investit 30 de ani