Antena Meniu Search
x

Decizie în cazul lui Ştefan, băieţelul mort la Sanador după o operaţie de hernie inghinală

Colegiul Medicilor a decis sancţionarea doctorilor de la Sanador care s-au ocupat de cazul băieţelul de 1 an şi 10 luni, Ştefan Alexandru D., care a murit în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2018, după o operaţie de hernie inghinală. 

Decizie în cazul lui Ştefan, băieţelul mort la Sanador după o operaţie de hernie inghinală

Colegiul Medicilor a decis sancţionarea doctorilor de la Sanador care s-au ocupat de cazul băieţelul de 1 an şi 10 luni, Ştefan Alexandru D., care a murit în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2018, după o operaţie de hernie inghinală. 

După administrarea tuturor probelor, Comisia de Disciplină a constatat că "aspectele prezentate în reclamaţie şi deduse judecăţii forului disciplinar vizează conduita terapeutică şi atitudinea deontologică ale medicilor implicaţi, ceea ce face de jure obiectul cercetării disciplinare".

"Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă, ceea ce a condus la lipsa unei atitudini terapeutice active, legate de complicaţia postoperatorie apărută. 

Decesul s-a produs în urma apariţiei unui hematom retropertioneal, cauzat de lezarea unor vene ale funiculului spermatic stâng, urmată de instalarea unui şoc hemoragic iniţial insidios, ulterior progresiv şi ireversibil.

Deşirarea unor unor elemente venoase s-a datorat probabil fragilităţii vasculare proprie vârstei bolnavului şi eventualei tracţiuni a funciului spermatic în cursul coborârii înspre scrot a testiculului ectopic stâng", se arată în raportul Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Monitorizarea postoperatorie ar fi trebuit să includă explorări imagistice şi biologice într-o secţie de Terapie Intensivă pe o perioadă mai îndelungată, având în vedere comobrbidităţile preexistente ale copilului.

"Din punct de vedere al organizării activităţii medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activităţii medicale în gardă, conform legii, în ceea ce priveşte monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele şi împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală", se mai arată în concluziile comisiei de Disciplină.

Drept urmare, în urma anchetei Colegiului Medicilor din Capitală, s-a decis sancţionarea prin vot de blam medicilor chirurgi care au realizat actul operator şi monitorizarea postoperatorie a copilului, a echipei de Anestezie şi Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului şi sancţionarea echipei de Pediatrie care l-a monitorizat.

Anchetă după moartea lui Ştefan

Reamintim că Ştefan a murit în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2018, după o operație de hernie înghinală, făcută la un spital privat din București. 

Medicii legişti au spus atunci că decesul a survenit în urma unei hemoragii interne nedescoperite la timp.

După ce şi-au pierdut fiul, părinţii au cerut să li se facă dreptate. 

Colegiul Medicilor a anunțat declanșarea unei ample anchete, prin verificarea fişelor medicale, audierea medicilor implicaţi şi analizarea şi oportunităţii unei asemenea intervenţii chirurgicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Decizie în cazul lui Ştefan, băieţelul mort la Sanador după o operaţie de hernie inghinală