Medicul Mihai Lucan a fost reţinut de procurorii DIICOT
Medicul Mihai Lucan a fost adus joi dimineaţa la sediul central al DIICOT din Bucureşti, pentru a fi audiat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu.
Medicul Mihai Lucan a fost adus joi dimineaţa la sediul central al DIICOT din Bucureşti, pentru a fi audiat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei.
Actualizare 14:55 - Medicul Mihai Lucan şi fiul său au fost reţinuţi de către procurorii DIICOT.
De asemenea, la sediul DIICOT a fost adus şi fiul medicului Mihai Lucan.
Mihai Lucan, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din România, este acuzat de delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Fostul şef al Institutului de Urologie şi Tranplant Renal din Cluj, medicul care l-a salvat pe Alexandru Arşinel, ar fi traficat, timp de zece ani, banii, aparatura şi serviciile medicale ale statului, în beneficiul unei afaceri de familie. Ar fi fost ajutat de fiul lui, dar şi de fostul manager al Institutului.
Până în prezent, două persoane au fost reţinute de procurori în acest dosar. Este vorba de Dan Emil Fofiu Sânpetreanu şi Sanda Rodica Baciu, director administrativ şi respectiv director economic în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2005 şi până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi, angajaţi ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii şi-au promovat interesele", susţin procurorii.
Potrivit DIICOT, medicul ar fi transferat ilegal, de la Institutul de stat, un dispozitiv medical pentru tratamentul bolnavilor de cancer. 159 de pacienţi au plătit pentru fiecare intervenţie între 3.000 şi 6.700 de euro, bani care au intrat în conturile clinicii private.
Delapidarea s-ar fi făcut şi prin servicii de laborator de care clinica profesorului Lucan a beneficiat gratuit. Analizele pacienţilor lui le-a plătit tot statul. Banii ar fi fost furaţi şi prin scăderea valorii tratamentului real pe care-l primeau pacienţii, faţă de ceea ce era consemnat în dosarele medicale.
În timp ce Institutul de stat a sărăcit, clinica privată s-a îmbogăţit.
Ancheta DIICOT vine după ani întregi în care de numele profesorului Mihai Lucan s-au legat sute de operaţii de transplant dificile, dar şi suspiciuni privind felul în care erau selectaţi pacienţii. Însuşi profesorul Lucan vorbea, în 2012, despre o "afacere" cu vieţile oamenilor arâtând, însă, spre alte centre de transplant din ţară.
Şi fiul lui Mihai Lucan, dar şi fostul manager al spitalului sunt suspecţi.
Revenim cu amănunte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰