Antena Meniu Search
x

Medicul sucevean care era să moară de COVID-19: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă”

Medicul sucevean Mihai Ardeleanu, care era să moară din cauza COVID-19, recunoaște acum că, inițial, a crezut că este vorba despre „o simplă gripă”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.07.2020, 15:07

Medicul sucevean Mihai Ardeleanu a fost infectat cu noul coronavirus
Medicul sucevean Mihai Ardeleanu a fost infectat cu noul coronavirus - newsbucovina.ro
  • Medicul Mihai Ardeleanu și soția lui s-au infectat cu SARS-COV-2 în luna martie şi au fost internați la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
  • Medicul spune că nu se aștepta ca boala să fie atât de agresivă, după ce s-a informat din tratatele de medicină despre acest tip de virus.

Mihai Ardeleanu s-a infectat cu SARS-COV-2 în luna martie şi a fost tratat în secţie ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. A trăit un coşmar luptând ca să-şi salveze propria viaţă şi asistând la decesele altor persoane infectate. 

Medicul, „părintele” secției de Nefrologie a Spitalului Judeţean Suceava, spune că nu are boli cronice, nu este nici cardiac şi nici dibetic.

„Mă simţeam tot mai slăbit şi mai febril şi aveam o gândire greoaie, înceată. Soţia mea începuse să facă febră. Luam paracetamol şi vitamina C. Când am mers la raportul de gardă vineri, 20 martie, un coleg mi-a spus să merg să fac testul. Colegul a fost insistent şi imperativ. (...) Eu aveam o stare de scufundare, cu mintea de acum îmi dau seama că nu gândeam foarte logic şi corect. Aveam în casă pulsoximetru şi am măsurat saturaţia era 84–85 când normal este spre 100”, a declarat Mihai Ardeleanu, pentru Adevarul

Iar testul lui a fost pozitiv.

Aflat încă acasă, medicul spune că a deschis Tratatul Oxford de Medicină Internă pentru a căuta informaţii despre coronavirus. „La virusurile respiratorii erau trecute şi virusurile corona descoperite în 1960. Atunci se scria despre coronavirus. Îmi aduc aminte că m-am dus cu cartea în dormitor la soţia mea şi i-am spus: dragă nu trebuie să ne speriem, uite ce scrie aici, este o gripă, cu dureri de cap, o să curgă nasul. Recunoasc, acesta a fost discursul meu”, a spus Mihai Ardeleanu.  

După două zile de la internare, starea de sănătate a pacientului Ardeleanu a început să se înrăutăţească. A cerut să nu fie intubat și s-a luptat pentru fiecare respirație.

 „Respiram ca un sălbatic. Aveam două surse de oxigen şi stăteam aşa toată ziua”, a povestit medicul.

Și el și soția lui au depășit momentele cele mai dificile și au fost externaţi din spital în sâmbăta lui Lazăr, cu 8 zile înainte de Paşti. 

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Medicul sucevean care era să moară de COVID-19: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă”