Antena Meniu Search
x

Moartea militarului electrocutat la Alba Iulia a declanşat trei anchete. Preşedintele Iohannis cere explicaţii

Un militar de 33 de ani a murit la Alba Iulia, în timpul pregătirilor pentru parada de 1 decembrie. Scenele dramatice s-au derulat în gara din oraş, unde plutonierul încerca să descarce mai multe blindate aduse special de la Turda pentru ceremonii.

Vezi și

Un militar de 33 de ani a murit la Alba Iulia, în timpul pregătirilor pentru parada de 1 decembrie. Scenele dramatice s-au derulat în gara din oraş, unde plutonierul încerca să descarce mai multe blindate aduse special de la Turda pentru ceremonii. În timpul manevrelor, tânărul ar fi atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat sub privirile colegilor.

Au fost imagini şocante surprinse în gara din Alba Iulia. Pe unul dintre blindate, Alexandru Orosz e prăbuşit fără cunoştinţă. Într-o încercare disperată de a-i salva viaţa, colegii militari îl acoperă cu o pătură şi îl coboară pe braţe.

La sosirea medicilor, subofiţerul de 33 de ani era deja mort. Convoiul venise din Turda în oraşul Marii Uniri pentru a pregăti parada de 1 decembrie. Militarii începuseră să descarce blindatele de pe platformele feroviare, când, potrivit martorilor, subofiţerul a urcat pe tehnica de luptă. Ar fi încercat să monteze antena de comunicaţii pe vehicul, dar din greşeală a atins firele de înaltă tensiune. 27 de mii volţi i-au străpuns corpul.

Alexandru Orosz lucra în Armata Română de 11 ani şi făcea parte din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană "POTAISSA". În 2012, a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. 

Anghel Oliver, purtător de cuvânt la MAPN: Este un moment nefericit pentru noi. din păcate, un militar în această dimineaţă şi-a pierdut viaţa. Exprimăm condoleanţe pentru pierderea suferită şi suntem alături de familia militarului. Conducerea Ministerului Apărării este alături de familia militarului.

Plutonierul era din localitatea Luduş, judeţul Mureş. Acasă îl aşteptau iubita şi fetiţa lui de cinci ani. 

Tragedia a îndoliat Armata Română. În Capitală, la baza militară din Ghencea, trei mii de militari care participau la repetiţiile pentru paradă au plecat capul în memoria subofiţerului. 

Moartea militarului a declanşat trei anchete. O comisie a Diviziei 4 Infanterie „Gemina" încearcă să afle ce s-a întâmplat. A fost anunţat şi Parchetul Militar. Procurorii vor să vadă dacă plutonierul a fost instruit înainte de operaţiunea de descărcare a vehiculului blindat. Compania Naţională de Căi Ferate verifică dacă era necesară oprirea alimentării cu energie electrică a liniei de înaltă tensiune. Chiar şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut lămuriri în acest caz. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Moartea militarului electrocutat la Alba Iulia a declanşat trei anchete. Preşedintele Iohannis cere explicaţii