Antena Meniu Search
x

Video Militarii români fac antrenamente draconice departe de ochii curioșilor

La munte, departe de ochii curioșilor, militarii români învață cum să intervină când situația le cere să fie... la înălțime. De la operațiunile de salvare, până la coborârea de pe clădiri, coarda le devine cel mai bun prieten. Antrenamentul este unul dur. Îi au profesori, însă, pe cei considerați cei mai pregătiți pentru astfel de situații - jandarmii montani. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.05.2021, 09:14

Vezi și

Par scenele unui film de acţiune. Sunt însă antrenamentele pe care le fac periodic militarii români. Pregătirea începe de la primele ore ale dimineţii şi se termină după lăsarea întunericului. 

Încă din prima zi sunt instruiţi că timpul scurt de intervenţie este cel mai mare inamic în operaţiunile de salvare a celor aflaţi în pericol.

Cătălin Panait, instructor militar:

Nu seamănă niciodată o situaţie cu alta...

Întâi trebuie să-şi învingă teama, după care nodurile şi manevrele de coardă sunt cele mai importante lucruri...

Misiunea militarilor este de a salva o victimă aflată la înălţime

Bogdan Dinu, reporter Observator: Militarii români care vin aici se pregătesc săptămâni la rând alături de jandarmii montani pentru a cunoaşte cum să îi salveze pe cei în pericol. Coborârea în rapel se numără printre cele mai importante abilităţi pe care aceştia trebuie să le deprindă la finalul cursului.

La doar câteva minute distanţă, o altă grupă de cursanţi, parte a unei structuri antitero, aşteaptă să execute primele manevre pe coardă. Misiunea militarilor este de a salva o victimă aflată la înălţime.

Pentru instructorii de la Centrul de perfecţionare din Sinaia sunt primele cursuri, după mai bine de un an de pandemie.

Lucian Miu, şef de catedră: S-au încercat mai multe eforturi pentru a relua stagiile de pregătire şi cursurile de perfecţionare. În ultima perioadă ne-am concentrat atenţia către structuri antitero.

Centrul de perfecţionare a fost înfiinţat în anul 2004.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Militarii români fac antrenamente draconice departe de ochii curioșilor