Meniu LIVE
Search
x

Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au avut COVID-19, pentru că imunitatea dobândită variază de la o persoană la alta

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii recomandă că şi persoanele care au avut Covid-19 să se vaccineze pentru că imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta.

De Monica Palade la 17.02.2021, 17:49

”Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă”, au transmis specialiştii Ministerului.

”Vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au avut COVID-19. Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au trecut deja prin boală. Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii. 

Reinfectarea, posibilă în primele 90 de zile

Sursa citată a precizat că este foarte rar ca o persoană care s-a infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile. 

”Aşadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să îşi amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp. Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să îşi amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea vaccinului”, au mai precizat reprezentanţii Minsterului. 

Vaccinarea la minimum 4 săptămâni de la infectare

Anterior, într-o broşură pregătită pentru medicii de familie, Minsterul a explicat că recomandările actuale încurajează vaccinarea pacienţilor care au trecut prin boală, la minimum 4 săptămâni de la primul test PCR pozitiv în cazul pacienţilor cu formă uşoară şi la aproximativ 3 luni în cazul pacienţilor cu formă moderată, severă sau critică. 

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a precizat că, dacă un pacient a fost diagnosticat cu infecţie SARS CoV2 după prima doză de vaccin, poate primi cea de-a două doză de vaccin dacă a depăşit faza activă de boală, respectiv dacă simptomatologia s-a remis, iar sindromul inflamator a devenit absent.

De la debutul pandemiei, 768.785 persoane s-au infectat cu noul coronavirus. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au avut COVID-19, pentru că imunitatea dobândită variază de la o persoană la alta