Antena Meniu Search
x

Mircea Beuran ar fi încasat mita de mii de euro într-o cutie de cadouri de 35 de lei

Chirurgul Mircea Beuran își va petrece următoarea lună închis în casă, în arest la domiciliu. Este decizia judecătorilor în dosarul în care reputatul medic trebuie să răspundă unor acuzaţii grave. Procurorii spun că Mircea Beuran a primit 10 mii de euro mită.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 14.02.2020, 19:33

Vezi și
  • Mircea Beuran, plasat în arest la domiciliu
  • Chirurgul este acuzat de luare de mită

Chirurgul Mircea Beuran își va petrece următoarea lună închis în casă, în arest la domiciliu. Este decizia judecătorilor în dosarul în care reputatul medic trebuie să răspundă unor acuzaţii grave. Procurorii spun că Mircea Beuran a primit 10 mii de euro mită pentru a-şi pune o colegă asistent universitar la Facultatea de Medicină. În ziua în care profesorul a fost chemat la audieri în cazul pacientei arse la Floreasca, doctoriţa s-a dus la DNA şi l-a denunţat. Printre foştii pacienţi, medicul are mulţi susţinători.

"Domnule profesor, cum a fost experienţa, traumatizantă? Beuran, Beuran... Vă mulţumesc. Şi vă rog să mă lăsaţi să mă odihnesc, şi o să stăm de vorbă".

Mircea Beuran şi-a petrecut noaptea după gratii. Va rămâne în continuare închis, dar în propria casă, au hotărât astăzi judecătorii. Aproape 20 de susţinători l-au susţinut pe reputatul chirurg pe drumul dintre arest şi instanţă: "Suntem alături de dumneavostră, domnule profesor. Lăsaţi-l".

"Şi un parfum a refuzat domn profesor. Toată familia a fost pacient la el. Inclusiv mama mea trebuie operată de domn profesor".

Acuzaţiile aduse renumitului medic sunt grave. Mircea Beuran ar fi primit 10 mii de euro de la o colegă, tot medic, în schimbul unui post de asistent universitar. În referatul prezentat instanţei, procurorii constată că postul ar fi fost vândut chiar de şeful catedrei de chirugie, cel care ar fi trebuit să ceară exclusiv criterii de perfomanţă.

"Se va observa și gravitatea faptei săvârşite, constând în "vânzarea" unui post de asistent universitar de către însuși cel care conduce Departamentul 10 Chirurgie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" și care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanța, iar nu "vânzarea-cumpărarea", contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar", transmit procurorii.

Suma ar fi fost stabilită chiar de către profesorul doctor Mircea Beuran. Denunţătoarea nu avea aceşti bani, aşa că ar fi făcut un împrumut la bancă. Cei 10 mii de euro au fost puşi într-o cutie de cadouri de 35 de lei, iar mai apoi ar fi fost înmânaţi în cabinetul din Spitalul Floreasca.

Intermedierea a fost făcută de un alt doctor cunoscut şi respectat. Lucrurile s-au complicat însă în momentul în care, în urmă cu aproape trei săptămâni, Mircea Beuran a fost chemat să dea explicaţii poliţiştilor după ce o pacientă a luat foc pe masa de operaţie a secţiei pe care o conducea. Surse din anchetă spun că doctoriţa care ar fi dat mita s-a temut că a pierdut şi banii şi postul.

"Inculpatul este o persoană deosebit de influentă în domeniul medical şi universitar şi, drept urmare, îşi poate exercita această influenţă asupra diferitelor persoane care au cunoştinţă despre săvârşirea faptelor sau care sunt implicate în săvârşirea acestora. Măsura arestării preventive se impune şi în vederea prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni de către inculpat, date fiind funcţiile pe care le deţine, persoana inculpatului fiind pretabilă, astfel cum rezultă şi din interceptări, la săvârşirea unor noi fapte de corupţie", susţin procurorii.

De ce este bătaie pe locurile de asistent universitar la medicină ne explică chiar un medic: "Eu am trecut prin asta cu mulţi ani în urmă. Mi s-a propus o sumă mai mare, echivalentul a zece garsoniere în Bucureşti. Accesul în sistemul universitar permite ulterior accesul la gestionarea resurselor. E vorba de a intra în fel de fel de comisii. Ajungi puţin câte puţin profesor în Comisia de Sănătate a Ministerului Sănătăţii, ajungi în Comisia unde se decid politici de sănătate". 

Până acum, Universitatea de Farmacie şi Medicină şi Spitalul Floreasca nu au comentat acuzaţiile aduse doctorului. În urmă cu aproape trei săptămâni Beuran a pierdut şi funcţia de sef al Secţiei Chirurgie a Spitalului Floreasca, după ce o pacientă a ars pe masa de operaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Mircea Beuran ar fi încasat mita de mii de euro într-o cutie de cadouri de 35 de lei