Antena Meniu Search
x

Video Mulţi pensionari fac Sărbătorile pe datorie, ca să aibă ce pune pe masa de Paşte. Cozi la uşile caselor de ajutor reciproc

Sărbători pe datorie. E drama prin care mulţi pensionari trec în fiecare an. Deja sunt cozi la uşile caselor de ajutor reciproc, unde oamenii vin să împrumute câteva sute de lei doar ca să aibă ce pune pe masa de Paşte

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 22.04.2021, 21:04

Vezi și

Din pensie nu reuşesc să economisească mai nimic. Aşa se face că la unele Case de Ajutor Reciproc în această lună au fost şi de trei ori mai multe împrumuturi faţă de o perioadă normală.

Paştele pe datorie

Sectorul 6 al Capitalei. Rând pe rând, oamenii intră în curtea Casei de Ajutor Reciproc cu speranţa că aici vor găsi bani să treacă de sărbători. 

Elena Enache, pensionară: "500 de lei ii opresc pentru Paşte, ca nu mai am bani, ca am platit imprumutul, adica ce am avut de anul trecut. Pentru paste..ce sa-mi iau? strictul necesar. o bucatica de miel, ce s-o putea" Alt CAR. În Sectorul 1 de data asta. Aceeaşi situaţie. 

"Am venit si eu cu cererea si cu carnetul pentru imprumutul, v-am spus eu, o mie de lei"

Corina Dima, pensionară: "Îmi completez si eu pt paste, sa mai pun pe masa cate ceva. si sa fac si niste mici cadouri celor dragi. Strictul necesar. Suntem doar noi doi si pentru noi doi o friptura si e de ajuns. Un cozonacŢ

În fiecare an se repetă aceleaşi imagini. 

Ionel Militaru, casier CAR: "Valoarea imprumuturilor pe care acesti oameni le fac este mica. E undeva intre 100-200, 300 de lei. Adica deja este o tragedie. Sunt parintii nostri, bunicii nostri, apeleaza saracii"

Viorel Zurba, preşedinte CAR: "În luna aceasta avem de 3 ori mai multe imprumuturi fata de luna precedenta.  95% din cei ce luna asta au facut imprumuturi, sunt pentru sarbatoarea de Paşte"

Cei care vor să ia bani trebuie să vină cu un garant. Au la dispoziţie doi ani să returneze banii şi plătesc o dobândă între 2 şi 14%. Au nevoie de carnet de membru, buletin şi talon de pensie. 

Madalina Chiţac, reporter Observator: "Aproape un milion de batrani traiesc cu pensia minima. Ministrul Muncii le-a promis ca veniturile lor vor creste odata cu marea recalculare. Problema e ca aceasta recalculare va fi gata abia in 2 ani" 

Mircea Coşea, economist: "Pensionarii sunt o categorie extrem de defavorizata, in acest moment. Asta inseamna nevoia de o masura radicala pe care guvernul trebuie sa o ia. Macar sa fie facilitati, de bonuri de masa, de tratament, de medicamente"

Până Guvernul va veni cu o soluţie, pensionarii se împrumută chiar şi pentru lucrurile de bază. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Mulţi pensionari fac Sărbătorile pe datorie, ca să aibă ce pune pe masa de Paşte. Cozi la uşile caselor de ajutor reciproc