Antena Meniu Search
x

NATO trimite la București avioane de recunoaştere din Germania, pentru a fi mai aproape de războiul din Ucraina

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că mai multe aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control vor ateriza, marți, pe 17 ianuarie în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

de Redactia Observator

la 13.01.2023, 11:39

NATO trimite la București avioane de recunoaştere din Germania, pentru a fi mai aproape de frontul din Ucraina
NATO trimite la București avioane de recunoaştere din Germania, pentru a fi mai aproape de frontul din Ucraina - Profimedia Images

Baza permanentă a acestor aeronave este la Geilenkirchen, Germania, iar transportarea lor în România are loc "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a precizat MApN. La baza de la Otopeni vor fi trimişi de asemenea 180 de militari.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO. Din februarie anul trecut, AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO. 

Surse: Trei avioane AWACS ar urma să fie trimise în România

Avioanele AWACS, care sunt staţionate de obicei la o bază din apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi staţionate la baza Forţelor Aeriene Române de la Otopeni, în apropiere de Bucureşti, la circa 200 kilometri de graniţa cu Ucraina, şi vor rămâne acolo mai multe săptămâni.

Pe acelaşi subiect

"În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

"Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă", a adăugat ea.

Avioanele AWACS, staționate la circa 200 kilometri de graniţa cu Ucraina

NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staţionate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, vor fi desfăşurate trei aeronave.

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri.

Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că va intra România în Schengen şi cu graniţele terestre până la finalul anului?

Observator » Evenimente » NATO trimite la București avioane de recunoaştere din Germania, pentru a fi mai aproape de războiul din Ucraina