Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă pe piaţa muncii! România ar putea pierde o jumătate de milion de angajaţi în 2018

Vezi și

România riscă să-şi piardă o jumătate de milion de angajaţi, la anul! Este estimarea sumbră a specialiştilor din domeniul muncii, care avertizează că 500 de mii de conaționali vor pleca în curînd în străinătate, atraşi de salariile mai mari. Grav este că mulţi dintre ei sunt specialişti de care ţara noastră are nevoie ca de aer.

Răzvan Enache are o mică afacere în domeniul IT şi spune că revoluţia fiscală l-ar putea face să plece definitiv din România. 

Şi angajatorii, dar şi viitorii angajaţi caută stabilitate. Sunt mulţi studenţi care îşi văd viitorul tot peste hotare. 

Anul trecut, 210 mii de români au plecat să muncească în ţările europene şi au contribuit cu 800 de milioane de euro la bugetul UE. În 2018, estimările specialiştilor sunt sumbre. 

OANA DATKI, resurse umane:

Pentru anul următor estimăm un număr de peste 500 de mii de români care lucrează să lucreze în străinătate. Vorbim despre tineri absolvenţi, vorbim despre specialişti.

Producţia, IT-ul sau serviciile vor avea de suferit de pe urma plecărilor masive.

Instabilitatea de pe piaţa muncii, revoluţia fiscală, dar şi salariile cu mult mai mici decât în Vest îi determină pe români să părăsească ţara. Indiferent de domeniu, în UE ajung să câştige chiar şi de trei ori mai mult faţă de România.

Exodul românilor se vede şi în cifrele angajatorilor. Deficitul de personal la e undeva la cel puţin 30% per total, spun specialiştii.

Rămaşi fără forţă de muncă, unii angajatori se orientează către Asia. În acest service auto din Bucureşti, vor veni muncitori tocmai din China. 

De la anul, Ministerul Muncii vrea să suplimenteze cu încă 3.000 numărul străinilor care să lucreze în ţara noastră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Semnal de alarmă pe piaţa muncii! România ar putea pierde o jumătate de milion de angajaţi în 2018