Antena Meniu Search
x

Noi dezvăluiri apar în cazul peştelui contaminat cu metale grele (Video)

Autorităţile sanitar-veterinare nu sunt capabile să se asigure că mâncarea pe care o cumpărăm din magazine este sigură. O demonstrează noile dezvăluiri din scandalul peştelui contaminat cu metale grele.

De Redactia Observator la 15.05.2019, 20:34
Vezi și

Autorităţile sanitar-veterinare nu sunt capabile să se asigure că mâncarea pe care o cumpărăm din magazine este sigură. O demonstrează noile dezvăluiri din scandalul peştelui contaminat cu metale grele. Păcălite de etichete false, autorităţile ar fi permis ca peştii recoltaţi din ape poluate să ajungă în magazinele din toată ţara, spun surse din anchetă. Grav este că analizele durează şi cinci zile, iar până vin rezultatele, marfa este deja vândută.

Depozitaţi în condiţii înfiorătoare, peştii pescuiţi din râurile contaminate cu metale grele din Spania, Italia sau Franţa au livraţi timp de mai multe luni în România. Documentele false au păcălit în tot acest timp autorităţile. Chiar dacă marfa, la intrarea în ţară, era deja alterată.

Theodor Niţă, procurorul de caz: Era dus în nişte spaţii absolut improprii, în nişte condiţii absolut nesanitare. Pe intercetări telefonice sunau convorbiri de genul: bă, dar cam miroase. Spală-l şi tu cu oţet. Atunci taie-l rondele şi ţine-l la murat, la marinat în oţet că nu o să mai miroasă.

Printre peştii contaminaţi îşi făcea loc şi o cantitate minusculă de marfă cumpărată de la firme cu renume. Certificatul era apoi multiplicat şi falsificat, să pară că întregul lot de peşte este în regulă. Iar clienţii erau ademeniţi cu preţuri mici.

Theodor Niţă, procurorul de caz: Luau un euro pe kilogram. Cei care-l cumpărau, grupul distribuitorilor, ca să spun aşa, le plăteau un euro pe kilogram şi dacă introduc 100 de tone de peşte, înmulţiţi cu un euro şi vedeţi banii care se realizează în câteva luni.

Peştele contaminat ar fi ajuns, astfel, în magazinele de profil din toată ţara.

Theodor Niţă, procurorul de caz: Ar fi fost de dorit o implicare mai serioadă a Direcţiilor Sanitar Veterinare pentru că ştiţi, cum. Pădurea nu poate fi tăiată doar cu toporul fără coadă.

Procurorii spun că aproape 500 de tone de peşte contaminat au intrat în România, doar în ultima jumătate de an. 30 de tone au fost confiscate, în urma unei acţiuni coordonate de Eurojust. Analizele făcute în Spania, Italia şi Franţa ar fi confimat prezenţa metalelor grele în peşte.

Pentru consumatori, pericolul e uriaş. Mercurul, de exemplu, este extrem de toxic pentru piele şi creier şi poate să ucidă.

 Adrian Bîlbă, biolog: Sunt metale grele care au tendinţa să se acumuleze. Sunt periculoase pentru femeile gravide, sunt periculoase pentru copiii în creştere şi pentru noi toţi, de altfel.

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons: Cred că este o problemă de CSAT fiindcă discutăm de securitatea şi siguranţa alimentară a naţiei şi starea de sănătate a populaţiei influenţează absolut toate zonele.

Problema este că rezultatele vin, de regulă, abia după cinci zile lucrătoare. Timp în care clienţilor nu le rămâne decât să cumpere pe-ncredere.

32 de persoane au fost audiate numai în România, în acest caz. Operaţiuni similare au avut loc în Spania, Italia şi Franţa. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Noi dezvăluiri apar în cazul peştelui contaminat cu metale grele (Video)