Antena Meniu Search
x

Video O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse mai dure pentru apeluri false: "Ucidere din culpă"

O farsă la 112 putea avea consecinţe dramatice pentru o suceveancă. Femeia de 46 de ani a fost înţepată de o viespe şi a intrat în şoc anafilactic. Însă ambulanţa care putea interveni rapid fusese chemată la un caz inexistent. Medicii spun că dacă mai întârziau un sfert de oră, inima femeii s-ar fi oprit. 

de Redactia Observator

la 26.06.2024 , 19:52

Speriată de simptome, femeia a venit singură la substaţia de ambulanţă Liteni, din Suceava. Însă echipajul medical plecase la un alt caz, într-o comună aflată la aproape 20 de kilometri.

După ce a mers pe un drum forestier, echipajul a pierdut 40 de minute doar pentru a căuta casa unde, chipurile, s-ar afla o persoană inconştientă. În cele din urmă, a descoperit că totul fusese o farsă. 

"Era o zonă greu accesibilă, noi puteam să rămânem cu ambulanţa ore în şir. Şi pierderea era mult mai mare, pentru o perioadă mai lungă de timp", a spus Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava.

Vezi și

Între timp, la Liteni, femeia înţepată de viespe a intrat în şoc

Pe acelaşi subiect

"15 minute mai târziu i-ar fi fost fatal acestei paciente de 46 de ani. O femeie de 46 de ani ar fi murit dacă nu am fi fost la timp, la această solicitare", a mai spus Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava.

Când au preluat-o, pacienta avea tensiune 7, iar gâtul îi era atât de umflat încât abia mai putea respira. Pusă acum pe picioare, se gândeşte cât de mult ar fi putut-o costa o farsă.

Asistentul care a intervenit crede că pedeapsa în acest caz trebuie să fie una mai dură decât o amendă.  Spune că astfel farse ar trebui considerate ucidere din culpă.

Şi infrastructura îngreunează misiunile, de multe ori în zonele rurale drumurile arată chiar aşa. Un drum accidentat sau plin de noroi poate creşte timpii de intervenție cu zeci de minute sau în cel mai rău caz ambulanța poate rămâne blocată sau chiar se poate strica.

Tocmai de aceea, insistă medicii, apelurile la 112 trebuie făcute doar pentru cazuri grave. 

Doar anul trecut, aproape jumătate dintre sesizările la numărul unic nu au fost urgenţe. 

Apelurile false la 112 se pedepsesc cu amenzi de până la 2.000 de lei

De exemplu, oamenii au reclamat că a picat curentul, că este aglomeraţie în trafic sau că nu găsesc zahăr la magazin. Legea catalogează astfel de plângeri drept alertări abuzive. 

Fapta se pedepseşte cu amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. Alte apeluri la 112 au reclamat venirea extratereştrilor sau prezenţa unor fantome. 

Conform legii, acestea sunt alertări false şi se pedepsesc cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei sau cu până la 400 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Un caz aparte, când vine vorba de solicitări de ajutor, îl reprezintă cel al bătrânilor singuri. Dacă nu e o urgenţă, pentru ei există, telefonul vârstnicului, unde seniorii pot apela gratuit pentru a-şi expune problemele sau pur şi simplu pentru a sta de vorbă cu cineva.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Evenimente » O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse mai dure pentru apeluri false: "Ucidere din culpă"