Antena Meniu Search
x

O poveste de iubire pentru generaţii întregi! Eliade şi Maitreyi

O iubire de un singur an s-a transformat într-o dragoste pentru mai multe generaţii! El român, ea din Bengal, despărţiţi de religie şi prejudecăţi. Astăzi, se împlinesc 107 ani de la naşterea lui Mircea Eliade

de Diana Juncu

la 13.03.2014, 08:57

S-au cunoscut în Calcutta pe când el avea 23 de ani, iar ea 16. Deşi totul le era potrivnic, s-au îndrăgostit nebuneşte, iar peste ani, Eliade avea să istorisească povestea lor de dragoste într-un roman.

La puţin timp după absolvirea Facultăţii de Litere din Bucureşti, Mircea Eliade pleacă în India pentru a studia sanscrită. Aici, se face repede remarcat de marii învăţaţi ai vremii, printre care şi marele filosof Surendranath Dasgupta. După doi ani, este invitat să locuiască în casa acestuia, aici cunoscând-o pe Maitreyi Devi. "Mi se părea urâtă ― cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt".

După puţin timp, însă, sentimentele pentru adolescenta pasionată de filosofie aveau să se schimbe. "Aş vrea să mărturisesc de la început că niciodată nu m-am gândit la dragoste în cele dintâi tovărăşii cu Maitreyi. O observam şi mă lăsam prins de privirile ei, de acea voinţă fluidă, care nu are nimic de-a face cu ochii, deşi porneşte prin ei. Maitreyi e neînchipuit de senzuală, deşi pură ca o sfântă", scria Eliade.

În acelaşi timp, ea trăia toată această poveste mult mai intens, plină de temeri. "În nopțile fără somn, o pâlpâire de teamă suie dinlăuntrul meu și arde totul din calea ei. Oare frică să fie? Îmi este frică de scandal și de disprețul celorlalți? Numai de aceea sufăr eu? Este dragostea indestructibilă, dragostea fără de moarte. Flacăra dragostei este cea care arde totul și începe să răspândească lumina. Lumina asta pătrunde în adâncul ființei mele, în cel mai ascuns colţişor al inimii și toate fundăturile oarbe începeau să se lumineze".

Imensa dragoste dintre cei doi, însă, avea să se sfârşească, în ciuda faptului că Eliade hotărâse deja să se convertească la hinduism. Tatăl indiencei afla pe 18 septembrie 1930 de legătura dintre cei doi, motiv pentru care îl obligă pe scriitor să plece din casă.

Astfel, după trei zile Mircea Eliade pornea spre Himalaya unde, pentru câteva luni, avea să trăiască în abstinenţă. De asemenea, Maitreyi a fost aspru pedepsită de către mama sa, urmând un ritual al purificării. "Zac întrebându-mă de ce a distrus el această iubire, un dar al lui Dumnezeu. Și ce dacă el trebuia să plece?".

Un an mai târziu, Eliade se întoarce în România şi decide să publice romanul care îi poartă numele celei care a fost marea iubire a scriitorului. Cartea avea să se bucure de un succes răsunător pe plan internaţional, iar Maitreyi decide şi ea să scrie despre ce s-a întâmplat între ei.

În 1973, la 43 de ani de la despărţire se întâlnesc în Chicago....

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » O poveste de iubire pentru generaţii întregi! Eliade şi Maitreyi