Antena Meniu Search
x

Omul care a urinat plutoniu 64 de ani!

Theodore Magel a participat la proiectul bombei atomice, in 1944, cand a luat contact cu cel mai radioactiv element. Normal, a mai primit cateva luni de viata. A trait pana in 2008

"Fat man", bomba atomica detonata deasuprea orasului Nagasaki, proiect la care a lucrat Magel

La prima citire, pare o stire demna de Stan si Bran, pentru ca de umor negru nu poate fi vorba. Una bucata cetatean din Statele Unite, participant la proiectul bombei atomice, "contacteaza" plutoniu, cel mai radioactiv material. In loc sa moara, elimina, prin urina, substanta, pana in 2008, cand decedeaza la 89 de ani.

Theodore "Doc" Magel, un om de stiinta apreciat in SUA acum 70 de ani, participa la celebrul "Proiect Manhattan", cel de dezvoltarea a primei bombe atomice. In 1944, in timp ce lucra cu 10 kilograme de plutoniu necesar realizarii bombei de la Nagasaki (detonata pe 9 august 1945 - foto) si manevra un recipient cu ajutorul unor manusi, Magel s-a intepat, accidental, cu un ac. O cantitate mica i-a intrat sub piele. Desi s-a intervenit imediat, nu s-a mai putut face nimic, "Theo" fiind anuntat ca mai are cateva luni de trait. Imediat medicii militari americani au decis sa-l supravegheze, pentru a vedea care este nivelul radiatiilor din corpul sau. Cu toate acestea, nimic anormal nu s-a petrecut si Magel a eliminat, vreme de 64 de ani, mici cantitati de plutoniu prin urina, pana in 2008, cand a decedat la 89 de ani.

Desi a fost catalogat drept "UPPU" (you pee plutonium"), denumire data tuturor celor care au intrat in contact cu substanta radioactiva, Theodore Magel nu a avut niciun fel de probleme de sanatate, fiind casatorit 62 de ani si avand o fiica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Omul care a urinat plutoniu 64 de ani!