Antena Meniu Search
x

Video Ora de vară 2021. România trece duminică la ora oficială de vară. 28 martie, cea mai scurtă zi din an

Se schimbă ora la noapte! Vom da ceasurile înainte, căci trecem la ora de vară. Ar putea fi ultimul an în care facem asta. Parlamentul European lasă la latitudinea fiecărei ţări în parte să decidă ce oră alege - de vară sau de iarnă. Medicii spun că adaptarea la altă oră grea şi poate dura o lună.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 27.03.2021, 23:01

Vezi și
  • În aceasta noapte ora 3.00 devine ora 4.00, astfel ca vom dormi mai puțin cu o oră.
  • Duminică va fi cea mai scurtă zi din an.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, România şi alte 69 de state ale Uniunii Europene dau ceasurile înainte cu o oră, în acelaşi timp, pentru a trece la ora de vară. În aceasta noapte ora trei devine ora patru, astfel ca vom dormi mai puțin cu o oră. Iar ziua de mâine va fi cea mai scurtă zi din an.

Cum ne afectează trecerea la Ora de vară 2021

Unii abia aşteaptă ca ziua să se mărească. Alţii se gândesc cu groază că pierd o oră de somn. Atunci când se schimbă ora, mulţi dintre noi simţim intens modificarea. Explicaţia?

Anca Maftei, psiholog: ”Ne este afectat metabolismul, tot ce ține de sistemul afectiv, sunt mult mai dese depresiile, tot felul de efecte pe care lipsa somnului le cauzează”.

Eva Cristescu, medic de familie: ”Diferenta asta de o ora se simte şi se simte teribil de tare în viața noastră de zi cu zi și durează cel mai adesea minim o saptamană până ne acomodăm cu noul bioritm. Cred ca cel mai bine și mai bine ar fi sa renunțam la modificarea orei de două ori pe an”.

2021 ar putea fi ultimul an în care se mai face trecerea la Ora de vară

Teoretic, anul acesta ar trebui să fi ultimul în care se mai schimbă ora. Parlamentul European a decis ca statele membre să aleagă sistemul orar dorit.

România nu a luat încă o decizie. O propunere legislativă pentru a se reununţa la ora de vară şi a se păstra doar cea de iarnă zace în Parlament.

Andrei Daniel Gheorghe, iniţiator lege: ”In cursul acestui an trebuie să luăm decizia. Iniţiativa legislativă la care sunt unul dintre initiatori a fost retrimisă la comisiile parlamentare și în curs de aproximativ două luni ar trebui să se întoarcă probabil cu un raport de adoptare în plenul Camerei Deputatilor”.

Mai mulți europarlamentari cer renunţarea cât mai rapidă la Ora de vară. Principalul argument: doi din zece oameni ar suferi probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. 84 % dintre europeni susţin o astfel de măsură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ora de vară 2021. România trece duminică la ora oficială de vară. 28 martie, cea mai scurtă zi din an