Antena Meniu Search
x
LIVE

Ludovic Orban: "Nu am interzis exportul de cereale în UE, s-a transmis greșit informația"

Premierul Ludovic Orban a declarat, în exclusivitate la Observator, că exportul de cereale este permis în Uniunea Europeană și interdicția de export a cerealelor se aplică doar pentru țările care sunt în afara Uniunii Europene.

De Redactia Observator la 10.04.2020, 20:13
Vezi și
  • Premierul a vorbit la Observator despre exportul de cereale.
  • Măsura ar permite ca românii să nu ducă lipsă de anumite produse alimentare.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în exclusivitate la Observator, că exportul de cereale este permis în Uniunea Europeană și interdicția de export a cerealelor se aplică doar pentru țările care sunt în afara Uniunii Europene.

Alessandra Stoicescu: Domnule prim-ministru, există riscul să intrăm într-o criză alimentară? Știu că ieri ați luat decizia să interziceți, să opriți exporturile de cereale. Teama este că am putea avea o criză de pâine. 

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Tocmai pentru a nu intra într-o criză alimentară am luat această decizie. Am evaluat, pe baza informațiilor pe care le-am primit de la Ministerul Agriculturii, situația stocurilor pe anumite produse agricole și pentru a garanta faptul că va exista o cantitate suficientă de grâu, de porumb, de floarea soarelui sau de produse derivate am luat decizia ca pe perioada stării de urgență să interzicem exportul, însă nu exportul spre țările Uniunii Europene. Vreau să fac această precizare pentru că, din păcate, s-a transmis greșit informația. Noi nu am interzis și nici nu putem interzice exportul în țării din Uniunea Europeană. Suntem parte a Uniunii Europene unde există libertate deplină de circulație a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicție nu se referă la exportul către țări din Uniunea Europeană ci către țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Este o interdicție temporară, care funcționează pe perioada stării de urgență. Am luat această decizie tocmai pentru a garanta faptul că vom avea cantități suficiente astfel încât niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea și alte produse alimentare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Ludovic Orban: "Nu am interzis exportul de cereale în UE, s-a transmis greșit informația"