Pacienții fără COVID nu mai prind loc în spitale, din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus (Video)

De Ema Schweninger.
Publicat: 13.10.2020, 19:57.
Actualizat: 13.10.2020, 19:58

România a depăşit azi pragul de 160 de mii de pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19. Spitalele sunt sufocate, ambulanţele vin necontenit şi medicii au rămas fără soluţii. În toată avalanşa de noi infectări, pacienţii cronici, neatinşi de noul cornavirus, se tem că vor muri acasă. Sistemul nu mai are loc pentru ei. 

Elena Grosaru, pacientă: Spitalul va fi transformat în COVID. Sunt disperată dacă spitalul se închide. Aici există aparatură care îmi poate salva rinichiul. Am infecţie acolo şi trebuie să îmi dreneze acea infecţie.

E strigătul disperat al unei paciente care a bătut la uşile mai multor medici până când a găsit unul care o poate ajuta. Spitalul Colentina, cel în care lucrează doctorul ei, va fi transformat în totalitate în unitate COVID.

Teodor Voiosu, medic gastroenterolog Spitalul Colentina: Nu tratăm pacienţi covid şi non covid, tratăm oameni bolnavi. Nu putem să plimbăm pacienţii de colo colo în funcţie de un virus.

Situaţia e gravă în toată ţara.

În Spitalul Judeţean din Bistriţa au fost amânate toate operaţiile care nu reprezintă o urgenţă.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița: Sperăm ca lucrurile să nu degenereze pentru că altfel vom fi nevoiţi să oprim orice spitalizare a pacienţilor non covid.

Aceeaşi decizie a fost luată şi la Târgu Mureş.

Mariana Moldovan, Spitalul Judeţean Târgu Mureş: Au fost sistate internările cronice, adică internările programate, fiind efectuate intervenţiile de urgenţă şi cele care nu pot suporta amânare.

S-a ajuns în această situaţie pentru că cele 226 de spitale destinate tratării pacienţilor cu COVID nu mai fac faţă numărului mare de cazuri.

Spitalele sunt sufocate. 9.399 de bolnavi de covid 19 sunt internaţi acum. Cei mai mulţi de la începutul epidemiei. Avem şi un al doilea record înregistrat astăzi. Cei mai mulţi pacienţi în stare gravă şi critică internaţi la Terapie Intensivă - 651.

Spitalele sunt sub presiunea internărilor. Aşa că se ia în calcul inclusiv ca asimptomaticii şi cei cu simptome, dar fără alte boli, să fie monitorizaţi de medicii de familie. Nu se ştie cum sau de când. Cert este că medicii de familie spun că nu vor merge acasă la pacienţii infectaţi.

Eva Cristescu, medic de familie: Medicina de familie nu a primit nici măcar un capăt de aţă de la autorităţi. Ideea vizitei la domiciliu e cel puţin hilară. Cu echipamentul pe care trebuie să îl poarte ca să se protejeze şi să îl îndepărteze după aceea, unde? În holul blocului?

La Institutul Matei Balş, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, bolnavii ajunseseră să aştepte chiar şi zece ore pentru o evaluare. Aşa că cei fără simptome au fost trimişi la alte spitale.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Suntem de primă linie şi ar trebui să ne ocupăm strict de formele medii şi severe.

Situaţia e atât de gravă încât medicii din spitalele non covid au ajuns să dea chiar şi o sută de telefoane ca să găsească un loc pentru transferul unui pacient testat pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Eveniment • acum o ora
Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 27 februarie 2021
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 20:27
Foto
A trecut exact un an de la primul caz de coronavirus din România. 26 februarie 2020, ziua în care a început coșmarul

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...