Antena Meniu Search
x

Parastas la peste 1400 metri altitudine pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, la ceremonie participă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan

Familiile victimelor accidentului aviatic produs în urmă cu trei ani în Munţii Apuseni s-au adunat la parastasul în memoria celor pierduţi, chiar la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine. La slujbă a fost prezentă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, Romaniţa Iovan, precum şi băieţelul acestora, Albert. De asemenea, la ceremonia religioasă au fost prezente rude ale Aurei Ion, printre care şi sora mai mare a acesteia, Mariana Ciucă.

Familiile victimelor accidentului aviatic produs în urmă cu trei ani în Munţii Apuseni s-au adunat la parastasul în memoria celor pierduţi, chiar la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine. La slujbă a fost prezentă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, Romaniţa Iovan, precum şi băieţelul acestora, Albert. De asemenea, la ceremonia religioasă au fost prezente rude ale Aurei Ion, printre care şi sora mai mare a acesteia, Mariana Ciucă.

Zeci de persoane, printre care rude, prieteni şi localnici, dar şi unul dintre moţii salvatori, au asistat la slujba religioasă oficiată de preotul paroh din Mătişeşti. Au fost aprinse candele şi a fost depusă lângă crucea amplasată aici o machetă din lemn a unui avion vopsit în roşu, galben şi albastru.

În pofida stratului mare de omăt, accesul spre Vârful Petreasa a fost în acest an relativ mai facil datorită faptului că în ultimele zile drumul a fost deszăpezit de autorităţile locale din comuna Horea, potrivit Agerpres.

În vara lui 2014, la locul tragediei, sătenii au amenajat un foişor de lemn, un 'altar', în care sunt expuse fotografii cu Aura Ion şi Adrian Iovan. De asemenea, localnicii au ridicat aici a doua zi după accident o cruce.

Pe acelaşi subiect

Slujbe religoase în memoria celor două victime au mai avut loc pe Vârful Petreasa şi la 40 de zile, la şase luni, la un an şi la doi ani de la producerea tragediei, la iniţiativa Romaniţei Iovan.

Familia Aurei Ion, studenta decedată în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, s-a recules în locul în care s-a prăbuşit aeronava la un an de la producerea tragediei. Trei dintre supravieţuitori - medicii Sorin Ianceu şi Radu Zamfir, însoţiţi de rude, şi copilotul Răzvan Petrescu - au revenit în august 2014 la locul în care s-a prăbuşit avionul, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivităţi organizate în Mătişeşti, titlul de cetăţean de onoare al comunei Horea. Acelaşi titlu a fost acordat şi celorlalţi doi supravieţuitori - Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, autorităţile conferind atunci şi titlul de cetăţean de onoare post-mortem pilotului Adrian Iovan şi Aurei Ion.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Cauza determinantă a producerii accidentului din Apuseni a constat în oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, în timp ce una dintre cauzele favorizante ale tragediei a fost decizia eronată a comandantului aeronavei de a zbura o lungă perioadă de timp în condiţii de givraj, după cum relevă Raportul final al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Parastas la peste 1400 metri altitudine pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, la ceremonie participă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan