Pesta oilor şi a caprelor ameninţă România, după primele cazuri apărute la vecinii bulgari
O nouă alertă de pestă s-a declanşat în apropierea graniţei României. Virusul a fost identificat în două regiuni din Bulgaria, de data asta la oi şi capre. Autorităţile române au interzis importurile din acele zone, iar inspectorii sanitar-veterinari verifică dacă boala a ajuns şi la noi.
O nouă alertă de pestă s-a declanşat în apropierea graniţei României. Virusul a fost identificat în două regiuni din Bulgaria, de data asta la oi şi capre. Autorităţile române au interzis importurile din acele zone, iar inspectorii sanitar-veterinari verifică dacă boala a ajuns şi la animalele de la noi. În acest timp, fermierii sunt îngroziţi de gândul că şi-ar putea pierde animalele din stâne.
Nici nu au apucat să îşi revină după pagubele provocate de pesta porcină, că fermierii primesc o altă veste-şoc.
Aşa-zisa "pestă a micilor rumegătoare" a ucis deja animale în două regiuni din apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.
Boala se răspândeşte rapid în rândul caprelor şi al oilor. Se manifestă prin febră, tulburări digestive şi respiratorii.
Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge şi la 70%, potrivit datelor oficiale.
Ciobanii de la noi nici nu vor să audă de acest pericol.
Nicuşor, cioban:
Sunt sănătoase, sunt hrănite bine! De ce să îmi fie frică dacă le tratăm corespunzător pe sezon! Pentru paraziţii interni şi externi şi le dăm pentru gălbează un lichid pe cale bucală! Dacă nu avem grijă de ele, atunci de ce le mai ţinem?
Virusul nu afectează omul, dar poate aduce din nou pagube economice uriaşe. Autorităţile române au intrat în alertă pentru a preveni răspândirea virusului. Primul pas: interzicerea comerţului cu oi şi capre din Bulgaria.
În schimb, atunci când în România a izbucnit epidemia de pestă porcină, bulgarii au interzis complet importurile şi au anunţat chiar că vor să ridice un gard la graniţă.
Acum, atât autorităţile de la noi, cât şi medicii veterinari au primit alerte cu privire la modul în care trebuie să acţioneze în această situaţie.
Nicolae Bădănoiu, primar Videle
Colaborăm cu toate instituţiile, prefectura judeţului Teleorman, Direcţia Sanitar Veterinară care ne-a solicitat aprobarea pentru a identifica terenurile dacă apar asemenea situaţii!
În perioada următoare, inspectorii sanitar-veterinari vor organiza un exerciţiu, pentru a-i pregăti pe fermieri în cazul în care izbucneşte şi la noi un focar.
În acest timp, se închid primele focare de pestă porcină. De la începutul anului, au fost identificate în 640 de gospodării din România şi în trei ferme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰