Meniu
Search
x

Peste 40 de proiectile în stare de funcţionare, descoperite în timpul lucrărilor la canalizare, într-o comună din Bihor

Peste 40 de proiectile de mare calibru, toate în stare de funcţionare, au fost asanate marţi şi miercuri de pompierii militari bihoreni, în localitatea Biharia, în cadrul a două misiuni desfăşurate timp de aproximativ opt ore, a informat miercuri într-un comunicat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor.

De Redactia Observator la 07.09.2022, 17:56

Sesizarea privind descoperirea unor muniţii pe proprietatea unui localnic din Biharia a fost făcută marţi, apelantul numărului unic 112 precizând că acestea au fost găsite în timpul efectuării unor săpături pentru canalizare. La faţa locului au fost mobilizaţi imediat specialiştii pirotehnişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", care au identificat trei proiectile de calibru 152 de milimetri. Echipajul pirotehnic a procedat la balizarea zonei şi asanarea teritoriului, descoperind încă trei proiectile, de calibru 152 de milimetri şi unul de 76 de milimetri.

Peste 40 de proiectile, descoperite în Bihor. Mai multe familii au fost evacuate

Încă de la începutul misiunii, întrucât muniţiile prezentau pericol de explozie, pentru asigurarea protecţiei localnicilor, pompierii militari au evacuat familiile din casele situate în proximitatea zonei de risc, acestea revenind în locuinţe doar miercuri, după finalizarea misiunii. Operaţiunea a fost sistată marţi seara, fiind reluată în dimineaţa zilei de miercuri, la ora 08.00, pe parcursul nopţii zona fiind asigurată de un echipaj de poliţie.

După asanarea întregului perimetru, pompierii pirotehnişti au descoperit încă 30 de proiectile de calibru 152 de milimetri, fiecare cântărind aproximativ 43 de kilograme, un proiectil de 76 de milimetri, toate funcţionale, şi patru elemente de muniţie, relatează Agerpres. Cele 42 de muniţii (36 de proiectile de calibru 152 de milimetri, 2 proiectile de calibru 76 milimetri şi 4 elemente de muniţie), provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de pompierii pirotehnişti, urmând a fi distruse prin explozie controlată.

Misiunea a fost finalizată miercuri, mai informează purtătorul de cuvânt al ISU, Camelia Roşca. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Peste 40 de proiectile în stare de funcţionare, descoperite în timpul lucrărilor la canalizare, într-o comună din Bihor