Antena Meniu Search
x

Video Ploşniţa dantelată, pericol pentru stejarii din Sibiu. Specia e originară din America de Nord

Este alertă în Sibiu. Biologii spun că mai multe specii de stejar şi gorun sunt ameninţate de o insectă invazivă care s-a înmulţit excesiv în ultimul an din cauza secetei. Vorbim despre ploşniţa dantelată, originară din America de Nord, care se hraneşte exclusiv cu seva arborilor. Specialiştii spun că în lipsa unor măsuri de combatere a acestei specii, stejarii din zona Sibiului s-ar putea usca.

de Andrei Naiţă

la 04.09.2022, 08:53

Vezi și

Ploşniţele au fost descoperite anul trecut, pe un stejar din curtea Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu. "Stejarul acesta dădea semne de boală, l-am văzut de la distanţă. După cum se vede, pe frunze sunt semne decolorate", a declarat Ghizela Vonica, doctor biolog Muzeul de Istorie Naturală Sibiu. Ploşniţele se hrănesc cu seva frunzelor iar aspectul acestora se modifică ulterior. Biologii reuşesc să identifice repede semnele atacurilor.

În Ilfov şi Giurgiu au fost aplicate tratamente chimice impotriva  insectei

"Prima dată sunt verde-gălbui şi  apoi se tot deschid la culoare. Dacă atacul este masiv, frunzele chiar pot să cadă", a declarat Ghizela Vonica, doctor biolog Muzeul de Istorie Naturală Sibiu. Pe fondul  secetei, aceasta specie s-a  dezvoltat foarte mult in ultimul  an, iar o insectă adultă poate depune chiar şi 100 de ouă. Ploşniţele dantelate supravieţuiesc şi în sezonul rece, iar combaterea lor poate afecta insectele care nu sunt dăunătoare. Specia, originară din America de Nord a fost semnalata prima dată pe continentul nostru în Italia. S-a răspândit treptat şi a ajuns şi în România.

"Dacă noi nu luăm nişte măsuri de combatere şi atacul va fi şi anul următor, cel mai mult vor fi afectate speciile din cvercinee, ceea ce efectiv duce la moartea arborilor", a declarat Cristina Moise, biolog. Ploşniţa dantelată a fost semnalată şi în alte  judeţe ale ţării. În Ilfov şi Giurgiu au fost aplicate tratamente chimice impotriva  insectei,  insa acestea nu au  dus la dispariţia integrală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Ploşniţa dantelată, pericol pentru stejarii din Sibiu. Specia e originară din America de Nord