Antena Meniu Search
x

Povestea fraţilor care au scăpat de naufragiu! Ultimele cuvinte ale tatălui

La 102 ani de la scufundarea vasului Titanic, povesti emoţionante continuă să iasă la iveală! Este şi cazul a doi fraţi, singurii care au supravieţuit fără a avea alături un părinte

de Diana Juncu

la 15.04.2014, 08:01

Speranţa unei vieţi mai bune în "Lumea Nouă", finalul "călătoriei"...

În 1912, Michael Navratil avea patru anişori, iar fratele său, Edmond doar doi! De origine franceză, cei doi micuţi au ajuns pe Titanic, după ce mama lor a fost de acord că tatăl să îi ia pentru a petrece Paştele împreună, aceştia fiind divorţaţi.

Decizia de ultim moment a bărbatului a fost să plece în America, luându-şi ci băieţii cu el, crezând că "Noua Lume" îl va ajuta să îşi crească copiii altfel, iar neajunsurile materiale să nu mai existe. S-au urcat pe Titanic, pe 10 aprilie, la clasa a doua. Din păcate, destinul avea alte planuri! În noaptea dintre 14 şi 15 aprilie, imensă navă avea să se scufunde, luând vieţile a mii de oameni, printre care şi a tatălui celor doi.

Dragostea de tată îi salvează...

În ultima clipă, însă, a reuşit să le salveze viaţa băieţilor, strecurându-i printre cei aflaţi în barcă de salvare. Michael îşi aminteşte şi acum ce i-a spus tatăl înainte de a se despărţi: "Să îi spui mamei atunci când va veni după voi, aşa cum se va întâmpla, că încă o iubesc. Să îi mai spui că am crezut că ne va urma şi că vom putea trăi fericiţi în pace şi libertate în Noua Lume".

"Au salvat un câine, în schimbul unui copil!"

Au devenit cunoscuţi ca "Louis şi Lola", singurii copii care au fost salvaţi de pe vas fără să fie în grija unui părinte sau gardian. Au fost printre cei 700 de pasageri salvaţi de Carpathia.

"O navă magnifică! Îmi amintesc cum mă uitam de-a lungul ei - era splendid. Eu şi fratele meu ne-am jucat pe puntea din faţă, eram foarte încântaţi. Nu îmi amintesc să îmi fi fost teamă. Eram nerăbdător să ajung în barcă de salvare. Lângă mine se afla fiica unui bancher american care a reuşit să îşi salveze câinele. Nimeni nu a obiectat, deşi putea fi salvat încă un copil", povestea Michael după mulţi ani de la naufragiu.

Necunoscând limba engleză, cei doi micuţi nu au reuşit să comunica cu autorităţile, aşa că au fost lăsaţi, pentru o perioadă, în grija unei americance. Ulterior, mai multe ziare au publicat povestea celor doi fraţi şi câteva poze. Aşa, mama micuţilor, Marcelle, a reuşit îşi găsească copii. A plecat din Franţa către New York , iar familia s-a reunit pe 16 mai, la o lună şi o zi de la tragedie.

Michael a murit la finalul anului 2001, la vârsta de 92 de ani, în timp ce Edmond a murit la doar 43 de ani pe câmpul de luptă...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Povestea fraţilor care au scăpat de naufragiu! Ultimele cuvinte ale tatălui