Antena Meniu Search
x

Seismologii japonezi şi români au calculat CUM, UNDE şi CÂND se va produce în Vrancea următorul MARE CUTREMUR. Concluzia lor e ÎNGRJORĂTOARE

După cutremurele din 1977, 1986 şi 1990, seismologii au făcut cercetări amănunţite despre seismicitatea în Zona Vrancea. Două studii făcute de experţii români şi japonezi vin cu concluzii surprinzătoare privind viitorul mare cutremur din România.

După cutremurele din 1977, 1986 şi 1990, seismologii au făcut cercetări amănunţite despre seismicitatea în Zona Vrancea. Două studii făcute de experţii români şi japonezi în deceniul trecut vin cu concluzii surprinzătoare privind viitorul mare cutremur din România.

În 2006, japonezul Nobuo Hurukawa, Mihaela Popa şi Mircea Radulian, actualul director ştiinţific al INFP, făceau un studiu amănunţit privind seismicitatea în Zona Vrancea. Cercetătorii au analizat în amănunt cutremurele din 1940, 1977, 1986 şi 1990. Şi au încercat, prin metode ştiinţifice, să facă profilul cât mai precis al următorului mare cutremur. Adică să stabilească unde, când şi cum se va produce.

Foto: seismologul japonez Nobuo Hurukawa, unul dintre autorii studiilor

Pe acelaşi subiect

Atunci, echipa japonezo-română a estimat că seismul va avea în jur de 7,3 pe Scara Richter, va avea o arie a epicentrului de 50 de kilometri şi se va produce la o adâncime de 140-160 de kilometri în scoarţa terestră. Hurukawa, Popa şi Radulian calculau că seismul va fi în anul 2007, cu o marjă de plus/minus 6 ani.

Foto: Profilul viitorului mare cutremur făcut în 2006 de echipa româno-japoneză

În 2008, aceeaşi echipă a publicat un nou studiu, în care cifrele sunt puţin schimbate:

"O predicţie pe termen lung a unui cutremur se face pe baza regularităţii producerii seismelor şi a teoriei lacunei seismice. Pe baza datelor din istorie, un cutremur cu magnitudinea de 7, la adâncime medie se produce în Vrancea, în medie, la fiecare 20-30 de ani. De aceea, următorul mare cutremur e aşteptat să se producă în curând. Pentru a prezice următorul seism de magnitudine 7, avem nevoie să stabilim cu acurateţe hipocentrii ultimelor cutremure. Pentru asta, am studiat cutremurele mari de adâncime medie produse în Vrancea din 1934. (...)

Am descoperit astfel că seismele majore din 1940 (de magnitudine 7,7), 1977 (de 7,5) şi 1990 (de 6,9) au fost localizate în interiorul zonei seismice. Adâncimea epicentrelor cutremurelor din 1940, 1977, 1986 şi 1990 au fost 124, 98, 135 şi, respectiv, 84 de kilometri. Pe baza distribuţiei replicilor acestor cutremure, noi concluzionăm că sursa lor areală e localizată în regiunea seismică mai sus menţionată, la o adâncime de 60-140 de kilometri. Singura regiune de la adâncimea de 140 - 160 kilometri rămâne neafectată, aşa că estimăm că următorul cutremur de magnitudine 7 se va produce în această zonă, la începutul acestui secol".

Foto: Mircea Radulian, Directorul ştiinţific al INFP, unul dintre autorii studiilor

După 9 ani, Mircea Radulian susţine că un mare cutremur se poate produce oricând în România, riscul fiind major chiar şi în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Seismologii japonezi şi români au calculat CUM, UNDE şi CÂND se va produce în Vrancea următorul MARE CUTREMUR. Concluzia lor e ÎNGRJORĂTOARE