Antena Meniu Search
x

Premiul Palme d'Or a fost acordat filmului "Dheepan"

Premiul Palme d'Or a fost acordat filmului "Dheepan", realizat de Jacques Audiard. Iar marele premiu a revenit peliculei ungare "Fiul lui Saul", de Laszlo Nemeş, în care joacă şi actorul clujean Levente Molnar

Vezi și

Premiul Palme d'Or a fost acordat filmului "Dheepan", realizat de Jacques Audiard. Iar marele premiu a revenit peliculei ungare "Fiul lui Saul", de Laszlo Nemeş, în care joacă şi actorul clujean Levente Molnar

Juriul festivalului, care, în acest an, a avut, pentru prima dată, doi preşedinţi, binecunoscuţii fraţi Coen, a acordat marele trofeu Palme d'Or unui film care nu era cotat printre favoriţi.

"Dheepan" spune povestea unui refugiat tamil, fost rebel, care încearcă să-şi făurească o viaţă nouă la periferia Parisului. El întâlneşte, şi aici, violenţa şi trebuie să-şi folosească experienţa de luptător pentru a-şi apăra familia. Premiul a fost o surpriză şi pentru regizor, aflat la al şaptelea lung-metraj.

Marele premiu al juriului, al doilea ca importanţă din cadrul festivalului, a fost acordat singurului debut din selecţia oficială: "Fiul lui Saul", realizat de Laszlo Nemeş. Filmul, în care actorul român Levente Molnar deţine un rol important, reconstituie una din miile de tragedii din lagărul morţii de la Auschwitz.

Este un film de debut, Laszlo Nemes, şi în afară de asta cred că va fi favorit pentru Oscarul de anul viitor, pentru film străin.

Premiul juriului a fost acordat comediei negre "Homarul", realizată de un cineast grec, iar premiul pentru regie - unui film taiwanez de epocă intitulat "Asasinul".

Premiul pentru interpretare feminină a fost împărţit între Emmanuelle Bercot şi Rooney Mara, din care doar prima a fost prezentă la Cannes. Iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit francezului Vincent Lindon.

România nu a avut, anul acesta, niciun film în selecţia oficială dar a fost prezentă în secţiunea Un Certain Regard cu două pelicule: "Un etaj mai jos" de Radu Muntean şi "COmoara" de Corneliu Porumboiu. Cel de-al doilea a fost răsplătit cu premiul "Un certain talent". Un alt premiu, acordat de postul de televiziune Canal Plus, a revenit scurt-metrajului "Ramona", de Andrei Creţulescu, selecţionat în secţiunea paralelă "Semaine de la Critique".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Premiul Palme d'Or a fost acordat filmului "Dheepan"