Antena Meniu Search
x

Video Preţul şi cererea pentru carne de vită, în creştere. Trendul se observă mai degrabă în restaurante, decât în pieţe

Cu paşi timizi, românii încep să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Sătui de atâta carne de pui şi porc, cumpără mai des vită sau oaie. E mai scumpă, se găteşte mai greu dar are şi alt gust. Oferta este însă prea mare pentru cerere. Aşa că zeci de mii de vaci şi oi sunt exportate anual în ţările arabe, Statele Unite ale Americii sau Turcia.

De Alexandra Marin la 06.08.2021, 19:56
Vezi și

Un român consumă anual doar puţin peste 5 kilograme de carne de vită şi aproape 3 kilograme de carne de oaie. "Sincer, eu nu consum foarte multă, dar mai încercăm să diversificăm pentru copil. Au mai apărut şi multe măcelării cu carne pregătită, macerată, că e mai pretenţioasă şi dacă nu ştii să o găteşti alegi varianta mai simplă", a declarat un client. "În general 10-15% din consumul total de carne îl reprezintă carnea de oaie şi un 20 -25% carne de vită", a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta.

În pandemie au crescut vânzările, dar şi preţurile. Anul acesta, faţă de 2020, carnea de vită e mai scumpă chiar şi cu 10 procente. "Scumpirile nu se datorează producătorului, ci procesatorului şi comerciantului. Românul nu e învăţat să dea un preţ mai mare pe carnea de vită, specială de carne", spune Claudiu Daviţoiu, directorul unei ferme de vaci.

Pentru că cererea nu e ca în Occident, vita românească ajunge aproape în întregime în state precum Israel, SUA, Turcia, Irak sau Libia. Exporturile au luat avânt în ultima perioadă. Primele luni ale acestui an au fost cele mai bune din ultimii 10 ani. "La carnea de vită pot să zic că e o cerere puţin mai mare, dar nu dau peste noi procesatorii români. Noi vindem carnea de vită în viu, că aşa trebuie să o vindem, firmelor arabe, investitorilor străini", mai spune Claudiu Daviţoiu.

Creşterea vânzărilor la noi din ţară, nu se vede în pieţe, ci mai degrabă la restaurant. "Numai anumite specialităţi ale cărnii de vită, în speţă antricot şi vrăbioară de vită. Cine merge la restaurant? Cine îşi permite", a declarat Simion Aurel, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. România a exportat, doar în perioada ianuarie-martie 2021, peste 13.000 de tone de carne de vită. Aproape toată această cantitate a fost trimisă sub formă de animale vii. Doar 128 de tone reprezintă cantitatea de carne de vită procesată sau congelată dată la export.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Preţul şi cererea pentru carne de vită, în creştere. Trendul se observă mai degrabă în restaurante, decât în pieţe

Exclusiv

Îndemnul lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, pentru România

Îndemnul lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, pentru România