Un proiect de lege prevede pedepse pentru trafic și consum de droguri ca în cazul crimelor

De Redactia Observator.
Publicat: 04.05.2019, 19:19.
Actualizat: 05.05.2019, 00:20

Moartea designerului Răzvan Ciobanu schimbă legea! Autorităţile se declară îngrijorate de numărul tot mai mare de consumatori de droguri şi cer măsuri drastice pentru a opri traficul şi consumul de droguri.

Moartea designerului Răzvan Ciobanu schimbă legea! Autorităţile se declară îngrijorate de numărul tot mai mare de consumatori de droguri şi cer măsuri drastice pentru a opri traficul şi consumul de droguri. În România sunt aproape un milion de consumatori. Un proiect de lege se află deja în dezbatere şi prevede pedepse la fel ca în cazul crimelor. Între timp, în spaţiul public apar imagini şocante cu tineri aflaţi sub influenţa substanţelor interzise.

Imagini ar fi fost surprinse în Mamaia, chiar zilele trecute, în faţa unui club, arată o tânără complet dezorientată, care se chinuie să rămână în picioare. Un bărbat profită de slăbiciunea ei.

Alţi tineri, probabil turişti străini, dau foc la o găleată cu marijuana, într-o altă înregistrare. În scurt timp, sunt învăluiţi de un nor gros de fum, pe care îl inhalează.

GIGEL LAZĂR, reprezentantul unui ONG împotriva consumului de droguri: Noi trebuie să privim cu maximă seriozitate. Gândiţi-vă că vorbim, la ora actuală, în România de 6% consumatori , doar conform cifrelor oficiale. Asta înseamnă peste 800. 000 de consumatori. Este foarte mult!

Numai pe perioada vacanţei de Paşte şi de 1 Mai, procurorii DIICOT au întocmit 33 de dosare penale pentru consum şi trafic de droguri. Sunt cercetaţi 18 români, 7 britanici, 6 italieni, un german, un bulgar și un francez iar patru persoane au fost arestate. Aleşii cred că situaţia este atât de gravă încât se impune o schimbare a legii. Şi vor să înceapă cu aşa zisele "droguri legale". Pentru vânzarea lor, în momentul de faţă , dealerii scapă chiar şi cu amendă.

LAVINIA COSMA, deputat: Am depus la Parlament o iniţiativă care implică incriminarea acestor substanţe psihoactive. Ele sunt mai ieftine şi în loc să îşi cumpere ceva de mâncare, îşi cumpără aceste pacheţele care le prăjesc mintea.

Proiectul prevede eliminarea amenzii pentru cei care încearcă să comercializeze astfel de substanţe şi majorarea pedepselor la 7 ani de închisoare pentru cei care vând etnobotanice. Dacă cei care cumpără droguri de risc îşi pierd viaţa, pedepsele pentru traficanţi pot fi la fel ca în cazul crimelor.

Proiectul aflat acum pe masa Senatului presupune majorarea pedepsei pentru trafic de droguri de la maximum 7 ani , cât prevede legislaţia actuală, la cel mult zece ani de închisoare iar în cazul decesului consumatorului, cel responsabil poate fi trimis după gratii chiar şi pentru 25 ani.

După moartea lui Răzvan Ciobanu, chiar şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut discuţii ample pentru a opri acest fenomen.

La autopsie, medicii legişti au găsit urmele a cinci subtanţe interzise în corpul designerului. Printre care, cocaină şi amfetamină.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.