Antena Meniu Search
x

Protest al angajaţilor la Ministerul Finanţelor. Sindicaliştii se plâng că salariile vor fi reduse cu 700 de lei, iar unii vor fi concediaţi. Ameninţă cu un blocaj

Planul măsurilor de austeritate propuse de Guvern încinge spiritele. Primii protestatari sunt chiar angajaţii Ministerului de Finanţe. În jurul prânzului oamenii au ieşit pe holurile instituţiei, iar situaţia este în continuare tensionată. Angajaţii se plâng de salariile mici şi se tem, printre altele, că-şi vor pierde locurile de muncă. 

de Redactia Observator

la 10.08.2023, 17:07

Vezi și

Protest spontan la Ministerul Finanţelor. Angajaţii au oprit munca şi eu ieşit pe holurile instituției, spun că sunt îngrijorați că riscă să-şi pierdă locurile de muncă şi resping ideea că  "ordonanţa dezastrului", aşa cum au numit unii ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, ar fi fost concepută în Ministerul Finanțelor. Blocul Național Sindical anunţă că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară: Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinți.

Sindicatele din finanțe declanșează proteste naționale

"Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urmă apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la: Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei, Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei, Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei, Anularea posturilor vacante, Desființarea biroului și funcției de șef birou, Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală

Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacanță, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structura vor intră la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.

Pe acelaşi subiect

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în formă actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:  Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal; Introducerea în nouă lege a salarizării a familiei ocupăționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, astfel: În dată de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă; Concomitent cu protestele din teritoriu, în dată de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți; Protestele vor continuă din dată de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat. Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.  Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării", a anunţat sindicatul Sed Lex.

Vasile Marica (Sed Lex): Atenționam guvernul că întră într-un blocaj

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a postat imagini cu mai mulți angajați ai Ministerului de Finanțe care s-au adunat spontan pe holuri. "Protest spontan la Ministerul Finanțelor. Salariații instituției sunt îngrijorați de posibilitatea pierderii locurilor de muncă. De asemenea, aceștia resping categoric ideea conform căreia "ordonanța dezastrului" ar fi fost concepută în Ministerul Finanțelor", a scris Eugen Orlando Teodorovici.

"Ne trebuie o grilă de salarizare, colegii din țară au ieșit la proteste, atenționam guvernul că întră într-un blocaj", a transmis liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica.

Vasile Marica (Sed Lex): 15.000 de persoane protestează la nivel naţional. Nu cred că mâine va lucra cineva

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, iar dacă sistemul nu va profesionalizat şi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget.

"Dânşii cum vor să facă e cam aşa: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul ăsta nu se poate, vom câştiga în instanţă, pe de o parte şi de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că, pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că de 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţii…Mulţi m-au întrebat, 10.000 sunt bani puţini brut şi 6.000 net? Eu zic că da pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi Guvernul, că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget", a afirmat Vasile Marica.

El a precizat că angajaţii din finanţe au declanşat o grevă spontană. "Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegilor noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva", a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor.

Întrebat câte persoane sunt în grevă, Vasile Marica a răspuns: "La ora actuală, la nivel naţional, din ce ştiu, sunt vreo 15.000 de persoane". 

El a precizat că problema este una de sistem. "Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni, faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie. Nu avem nicio vină pe chestia asta. (…) Este o problemă de sistem, sistemică. De ani de zile sistemul ăsta nu a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin. (…) În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii? Cu 700.000 de lei la buget pentru că dai nişte oameni afară şi atât? Dacă suntem finanţişti, vă spun cum stau lucrurile. Dintr-o economie care spun ei e gestionată de 8.000 de lei pentru că dai nişte oameni afară se pierd taxe la buget, taxe la sănătate, TVA, ceea ce înseamnă că rămân ca economie undeva ca trei milioane. Aşa circulă banii în economie. Ei spun că au făcut economie 8.000", a explicat Vasile Marica.

El a mai anunţat că 22.000 de angajaţi ar fi afectaţi de măsurile pregătite de Guvern. Marica a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta. "Am auzit o anomalie, că iei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi. Noi ne chinuim să profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia vin şi spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa", a mai afirmat Vasile Marica.

Marcel Boloş, discuţii cu angajaţii Ministerului Finanţelor care protestează

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a mers să discute la sediul instituţiei cu angajaţii care protestează în interiorul clădirii şi le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare. Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru, nici măcar nu a fost pus încă în transparenţă decizională.

"Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţie de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare. Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile ăn care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională", a declarat Marcel Boloş.

Acesta le-a mai transmis angajaţilor Ministerului de Finanţe că reprezintă una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. "Sunteţi una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Vă rog să îi întrebaţi pe cei care au fost la acea întâlnire, eu sunt cel care am pledat pentru ca acest Minister să îşi recapete rolul pe care îl are în statul român", a completat Boloş.

Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile astfel încât în noua lege a salarizării angajaţii MFP să fie incadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă. "Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial", a mai precizat Marcel Boloş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Protest al angajaţilor la Ministerul Finanţelor. Sindicaliştii se plâng că salariile vor fi reduse cu 700 de lei, iar unii vor fi concediaţi. Ameninţă cu un blocaj