Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rămăşiţele fostului episcop Grigore Leu, despre care se crede că a fost otrăvit de comunişti, deshumate pentru investigaţii

Rămăşiţele fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu sunt deshumate astăzi la Episcopia Huşilor, în cadrul unei investigaţii care are ca scop stabilirea cauzelor decesului fostului ierarh. 

de Redactia Observator

la 25.09.2018 , 11:30

Rămăşiţele fostului episcop Grigore Leu, despre care se crede că a fost otrăvit de comunişti, deshumate pentru investigaţii - radioiasi,ro

Rămăşiţele fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu sunt deshumate astăzi la Episcopia Huşilor, în cadrul unei investigaţii care are ca scop stabilirea cauzelor decesului fostului ierarh. Grigore Leu a murit în condiţii supecte acum 69 de ani.

Acţiunea a fost iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Fostul ierarh a murit în condiţii suspecte în urmă cu 69 de ani şi se crede că ar fi fost otrăvit în perioada regimului comunist.

"În urma unor solicitări venite din partea urmaşilor fostului episcop precum şi din partea Episcopiei Huşilor, IICCMER a iniţiat un demers legal care urmăreşte reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului şi stabilirea cauzelor reale ale morţii sale".

Articolul continuă după reclamă

Investigaţiile sunt efectuate de mai mulţi arheologi de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui. El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva acestui sistem social-politic bazat pe ateism. El a fost al 49-lea ierarh al Eparhiei Huşilor, deţinând funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist. Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.

Sursă: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Evenimente » Rămăşiţele fostului episcop Grigore Leu, despre care se crede că a fost otrăvit de comunişti, deshumate pentru investigaţii