Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situație în cazul femeii din Alba, suspectă de botulism. Institutul Cantacuzino nu a confirmat boala

Răsturnare de situație în cazul femeii din Alba Iulia, suspectată de botulism după ce ar fi consumat o conservă de ton cu salată. Potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, această boală nu a fost infectată.

De Redactia Observator la 25.10.2022, 11:02
Răsturnare de situație în cazul femeii din Alba, suspectă de botulism. Institutul Cantacuzino nu a confirmat boala - Observator

Femeia din Alba suspectă de botulism, transferată săptămâna trecută cu un elicopter de la Alba Iulia la un spital din Oradea pentru a i se putea administra serul antibotulinic, nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism", a anunţat, marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea. El a menţionat că alte detalii privind diagnosticul şi starea de sănătate a pacientei pot fi puse la dispoziţia presei doar de unitatea sanitară unde aceasta este internată.

Femeia rămâne internată la Cluj Napoca, sub sipraveghere

"O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare", se arăta într-un comunicat transmis miercurea trecută de către DSP Alba. 

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deţine ser antibotulinic, acesteia i s-a administrat serul la un spital din Oradea, unde a fost transferată cu un elicopter. De aici, ea a fost transferată ulterior la un spital din Cluj Napoca. 

Directorul medical al spitalului de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, Violeta Briciu, a declarat luni pentru presa locală că evoluția stării de sănătate a femeii este una favorabilă și că pentru următoarea perioadă va mai rămâne internată, sub supraveghere.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Răsturnare de situație în cazul femeii din Alba, suspectă de botulism. Institutul Cantacuzino nu a confirmat boala