Antena Meniu Search
x
LIVE

Reacţia SRI după ce mai multe site-uri guvernamentale româneşti au fost atacate de hackeri. Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul

Mai multe site-uri guvernamentale româneşti au fost atacate de hackeri. Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul.

De Redactia Observator la 29.04.2022, 13:53
Reacţia SRI după ce mai multe site-uri guvernamentale româneşti au fost atacate de hackeri. Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul
- Shutterstock

Serviciul Român de Informaţii a recunoscut că a existat un atac cibernetic asupra site-urilor unor instituţii româneşti, iar atacul a venit din afara ţării. "În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore. În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO. Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora. Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT", se arată în comunicatul SRI.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Hackerii pro-ruşi de la Killnet revendică atacul asupra site-urilor guvernamentale româneşti

Grupul pro-rus de hackeri Killnet a revendicat atacul asupra mai multor site-uri guvernamentale româneşti. Aceştia susţin că au acţionat ca urmare a unor declaraţii făcute de Marcel Ciolacu.

Hackerii de la Killnet au publicat un mesaj publicat pe contul de Telegram în care au recunoscut atacul asupra site-urile instituţiilor din România. De asemenea, acesţia precizează că au luat decizia de ataca cibernetic site-urile guvernamentale după ce Marcel Ciolacu a declarat că România va oferi "asistenţă maximă" Ucrainei în furnizarea de arme. "Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României", a fost mesajul celor de la Killnet.

Vasile Dîncu, după ce site-ul MApN a fost atacat cibernetic: "Un atac simbolic mai degrabă"

Atacul cibernetic asupra siteului MApN a fost „un atac simbolic mai degrabă”, spune ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. „Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparență și relații publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. (...) Este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcționează sau să îți plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, așa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, spune Vasile Dîncu.

Vineri dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Reacţia SRI după ce mai multe site-uri guvernamentale româneşti au fost atacate de hackeri. Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul